Annons
X
Annons
X

Trafiken stängs av på grund av tv-eken

Trafikkontoret tog i dag beslutet att stänga av trafiken på Oxenstiernsgatan där den omstridda tv-eken står.

– Trädet är ruttet och stendött och kan falla när som helst och situationen är därmed livsfarlig. Vi har stängt av all trafik på gatan från klockan 15 i dag av säkerhetskäl, säger Mats Frej, informatör på Trafikkontoret. Tidigare i morse avbröts det andra försöket att fälla trädet på grund av demonstranter.

Demonstranterna var ännu på fredagskvällen kvar vid eken.
Demonstranterna var ännu på fredagskvällen kvar vid eken. Foto: SCANPIX

Den så kallade tv-eken på Oxenstiernsgatan är angripen av svamp som åstadkommit omfattande rötskador i stammen och grenarna. Det gör att trädet kan kollapsa, skriver Stockholms stad på sin hemsida som förklaring till varför eken ska fällas.

Under fredagsmorgonen kom beskedet att eken inte ska fällas. Demonstranter som hade placerat sig i och runtomkring eken förhindrade polisens försök.

– Vi gjorde bedömningen att det inte är säkert nog att fälla eken när det befinner sig människor både uppe i eken och runt omkring, säger polisens insatsledare Viktor Aldophson till SvD.se.

Annons
X

Trafikkontoret som gör bedömningen att trädet är stendött och rutten och kan falla ihop när som helst beslutade att under fredagseftermiddagen att stänga av trafiken på Oxenstiernsgatan. Vägen är hårt trafikerad och går från Valhallavägen förbi tv- och radiohuset ner mot Berwaldhallen.

– Trädet är ruttet och stendött och kan falla när som helst och därmed livsfarligt. Vi har stängt av all trafik på gatan från klockan 15 i dag av säkerhetskäl. Vi bedömer att trädet kan vara en fara för dagisbarn, trafikanter i bilar och bussar, säger Mats Frej, informatör på Trafikkontoret.

Tidigare i morse gjorde polisen ett försök att fälla eken. Stämningen på platsen uppgavs ha varit lugn hela morgonen och inget bråk hade förekommit mellan demonstranterna och polisen. Enligt polisen finns inget nytt datum för fällning av trädet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det rådde god stämning bland de 30 till 40 demonstranter som har samlats vid eken.

  – Ångesten har släppt nu igen. Man kan fråga sig varför de plötsligt bestämmer sig för att fälla eken. Är det andra ekonomiska intressen involverade? Vill de ha en bredare väg eller spårväg. Bi har misstankar att det rör sig om annat än att eken är gammal, säger Lisbeth Holm till SvD.se.

  Henrik Walderström från Världsnaturfonden säger att man ska ge eken mer tid.

  – Jag är mycket kritisk till beslutet att fälla eken. De har låtit en norsk arborist undersöka eken och hans rapport är vad jag vet inte klar. Varför inväntar de i så fall inte hans rapport innan de fäller eken, säger Henrik Walderström.

  Trafikkontoret försökte fälla eken redan tidigare i höst. Men efter massiva protester beslöt man att skjuta upp beslutet och undersöka eken noggrannare.

  .

  LÄS MER:
  Detta har tv-eken varit med om

  QUIZ:
  Vad vet du om träden och sviterna?

  Vad vet du om träden och striderna? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Demonstranterna var ännu på fredagskvällen kvar vid eken.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 8

  Polisens bedömning var att man inte hade tillräckliga resurser på plats att få bort demonstranterna så trädfällningen sköts upp.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 8

  Ett tjugotal demonstranter har samlats vid platsen för att protestera mot fällningen.

  Foto: SCANPIX Bild 3 av 8

  Klockan 06 på fredagsmorgonen skulle arbetet börja med att ta ner den rötangripna tv-eken.

  Foto: SCANPIX Bild 4 av 8

  Trafikkontoret försökte fälla eken redan tidigare i höst, eftersom den ansågs för angripen av svamp och riskerade att kollapsa. Men efter massiva protester beslöt man att skjuta upp beslutet och undersöka eken noggrannare.

  Foto: SCANPIX Bild 5 av 8

  Tidigt på morgonen påbörjades arbetet med att fälla eken.

  Foto: SCANPIX Bild 6 av 8

  Trubaduren Roland von Malmborg underhåller demonstranterna vid tv-eken.

  Foto: SCANPIX Bild 7 av 8

  Björn Embrén, trädansvarig på trafikkontoret.

  Foto: SCANPIX Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X