”Trafiken har kollapsat runt Stockholm”

E4:an vid Södertäljebron har råkat ut för sin andra svåra trafikolycka på kort tid och samhällskostnaderna kan hamna på flera hundra miljoner kronor under veckorna som bron repareras. Vägnätet runt Stockholm behöver avlastas – bygg därför ut riksväg 55 mellan Strängnäs och Enköping, skriver kommunpolitikerna Jacob Högfeldt (M) och Helena Proos (S).

Under strecket
Publicerad

Köer på E4:an i södergående riktning efter lastbilsolyckan på Södertäljebron på midsommarafton.

Foto: Anders Humlebo/TT

Helena Proos och Jacob Högfeldt.

Foto: Enköpings kommun, Strängnäs kommun
Annons

Trafiken till och från Storstockholm har kollapsat! E4:an vid Södertäljebron har på kort tid råkat ut för sin andra svåra trafikolycka. Nu har en lastbil vält vilket medfört mycket stora konsekvenser för tiotusentals människor. Kostnaderna beräknas upp till flera miljoner kronor i timmen. Olyckan visar återigen på behovet av att avlasta E4:an från Södertälje till Stockholm. Detta kan ske genom att bygga ut riksväg 55 mellan Strängnäs och Enköping.

Den 28 juni kunde vi på Trafikverkets webbplats läsa om milslånga köer på E4:an söderut. Det kommer att ta flera veckor att återställa bron. Kostnaderna för avstängningen kommer att hamna på flera hundra miljoner kronor, om man ska dra försiktiga slutsatser av Trafikverkets egen säkerhetsanalys 2014 avseende Essingeleden. I den analysen beräknas samhällskostnaderna för en trafikolycka med en vältande lastbil till 33 miljoner. Då var vägen avstängd i sex timmar. Nu är prognosen för avstängning ”flera veckor”.

Annons
Annons
Annons