Trafikbrottslingar kan vara dubbelbestraffade

HD:s domar om förbud mot dubbelbestraffning har de senaste veckorna fått förödande konsekvenser för det svenska förfarandet vid skattebrott. Nu hotar ett än större kaos. Hanteringen av trafikbrott kan nämligen också bryta mot Europakonventionen, enligt jurister. Tusentals personer som åtalats för trafikbrott kan påverkas.

Publicerad
Annons

Personer som är dömda för skattebrott sedan februari 2009 har, efter domen i HD i veckan, möjlighet till resning och skadestånd för att ha blivit dubbelbestraffade. Uppskattningar tyder på att det kan handla om hundratals individer som först fått ett administrativt straff i form av skattetillägg och sedan straffats för samma brott i en brottsrättegång.

Men det kaos som nu väntar för Skattemyndigheten och domstolsväsendet är kanske ingenting mot det som väntar när det gäller trafikbrott. Flera jurister på området, varav några redan prövat saken i rätten och andra är på väg, hävdar att ett återkallande av körkort måste ses som ett administrativt straff – något som alltså inte får föregås eller följas av en brottsrättegång för samma gärning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons