X
Annons
X
Film
Recension

Farväl Falkenberg Träffsäkra vardagsbilder

Premium

Vi gör fler långfilmer per år än på ett halvsekel. Men de flesta är ängsliga och opersonliga, få av dem vidgar sin publiks tankar och sinnen. Så någon gång dyker det upp något radikalt annorlunda, en film som skjuter in sig liksom från sidan. 2004 var det Ruben Östlunds Gitarrmongot. Nu är det Jesper Ganslandts Farväl Falkenberg.

Likheterna mellan de båda debuterna, gjorda mer eller mindre utanför filmbranschen, ska inte överbetonas. Men ett har de gemensamt: tron på att det bilden visar är viktigare än handlingen. Östlunds bilder var precisa, tredimensionella lådor som rymde minivärldar; Ganslandts och fotografen Fredrik Wenzels är mer orena, ömsom dröjande, liksom frusna, ömsom snabba och råa. Montaget med sina växlingar mellan kroppslig närhet och stora människotomma överblickar har sin egen erotik.
Farväl Falkenberg har redan utnämnts till årets svenska film. Det är litet olyckligt. Förutom att etiketten säger mer om mediokriteten hos den övriga produktionen, kan den ge intryck av att det här rör sig om en film med de stora gesterna, det stora tilltalet. I stället är den både finstämd och meditativ, en lågmäld betraktelse om fem barndomsvänner som återförenas i ”den lilla staden vid havet”, som en av filmens handskrivna kapiteltexter lyder.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X