Annons

De obehörigaTräffsäkert när världen går under vid Mariatorget

Leif Andrée i förgrunden. Bakom syns Peter Andersson,  Ann Petrén, Sandra Huldt och Pablo Leiva Wenger i ”De obehöriga”.
Leif Andrée i förgrunden. Bakom syns Peter Andersson, Ann Petrén, Sandra Huldt och Pablo Leiva Wenger i ”De obehöriga”. Foto: Sören Vilks

John Ajvide Lindqvists nya pjäs handlar om skräcken som uppstår när olika sociala världar snuddar vid varandra. Det är en rolig och igenkännbar komedi som övergår till undergångsskildring.

Under strecket
Publicerad

Carouschka Streijffert har gjort scenografin och Tobias Hagström-Ståhl har satt ljus i St Pauls forna kyrkorum där nu ”De obehöriga” spelas.

Foto: Sören Vilks

Den som vill bo med hög status på Södermalm har det inte lätt. Mariatorget är ju fint med sina gedigna 1800-talshus, bara man inte bor för nära Mariapol med sin beroendevård och ungdomsakut. Här blandas kulturmänniskor och narkomaner. Även om man går bredvid varandra är det som på två nivåer. Antingen väljer man från sortimentet av franska ostar på Ica Aptiten – eller så tigger man utanför, eller går in och stjäl en falukorv.

Livet består av behöriga och obehöriga – det tycker styrelsen för en bostadsrättsförening som nu träffas för att informellt vädra sina åsikter om olika problem. Eftersom man renoverar har man lånat kyrkan bredvid, St Paul där publiken nu sitter. Så börjar pjäsen vi ska vara med om, men inramningen är sann. Medlemmarna av den gamla frikyrkan dog ut, och Stadsmissionen har köpt den för sin verksamhet. Kulturhuset Stadsteatern som är husvill för tillfället har lånat lokalen och spelar en ny pjäs av John Ajvide Lindqvist som just handlar om segregation, social paranoia och rotlösa människor.

Annons
Annons
Annons