Trådlöst på hög nivå i Västerbotten

Efter w-lan kommer wimax. Intel har satsat stora pengar på en teknik för w-lan i glesbygd. Första testet i Europa görs i Västerbotten. - Det är kul att kunna leverera bredband till såna som normalt inte skulle få det, säger Göran Eriksson, en av de som jobbar med wimax i Mobilecity i Skellefteå.

Under strecket
Publicerad
Annons

Utan en tråd till glesbygden, så kan den nya w-lan-tekniken som just nu testas i tre byar utanför Skellefteå förklaras.
Den nya tekniken är än så länge bara på teststadiet, men det fungerar över alla förväntningar.
Wimax är ett trådlöst bredband som fungerar på upp till 50 kilometers avstånd. På skidbacken i centrala Skellefteå sitter en mast, men till skillnad från vanligt w-lan krävs en mottagare vid ditt hus och sedan en sladd in till datorn. Men detta är bara början.

- Just nu börjar vi med fasta installationer, men inom två år tror jag att det finns möjlighet att koppla upp dig med mobila produkter, säger Göran Eriksson på Mobilecity i Skellefteå.
Men till skillnad från radio-lan behövs inte fri sikt mellan sändare och mottagare, något som förstås öppnar för många möjligheter.
Mobilecity har ordnat privata finansiärer, men Intel finns med på ett hörn med utrustningen. Dessutom är Skellefteå kommun med och finansierar.
Totalt är det tre byar i Västerbotten, Fällbäcken, Kågeäng och Boviken, som får
möjligheten med wimax. Alla tre byarna ligger inom 50 km från Skellefteå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons