Annons

Traditionell julsed skapar debatt

Debatten om huruvida en traditionell julfigur är en harmlös och festlig attraktion för barn eller en förtryckande, rasistisk stereotyp rasar återigen i Nederländerna.

Publicerad
En parad med ”Zwarte Piet” i Amsterdam i november.
En parad med ”Zwarte Piet” i Amsterdam i november. Foto: AP PHOTO

I Nederländerna kommer Sinterklaas – Santa Claus, Saint Nicholas eller kort och gott jultomten – med godis och klappar till barnen redan i slutet av november eller början av december.

Till hjälp med utdelningen har han Zwarte Piet, en svart knekt i 1600-talskläder. På senare år har traditionen ifrågasatts och anklagats för att sprida en rasistisk stereotyp: Zwarte Piet spelas oftast av en holländare sminkad till afrikan, med tjocka, målade läppar, kolsvart hy, krullig peruk och guldringar i öronen.

I Nederländerna påpekar försvarare av traditionen att Piet är svart för att han klättrar upp och ner ur skorstenar. Andra säger att han är en tradition som barnen uppskattar. Kritikerna säger att barn knappast kan bedöma vad som är rasistiskt eller inte, att tider förändras och traditionerna med dem.

Annons

Fyra färgade nederländare greps förra julen då de protesterade mot Sinterklaas utanför ett shoppingcenter.

Artisten Quinsy Gario, som bar en t-shirt med trycket ”Zwarte Piet är rasism”, blev knuffad till marken av polis som också använde pepparsprej och låste in honom under sex timmar.

Gario var upprörd eftersom hans mamma hade kallats för Zwarte Piet på sin arbetsplats.

Andra mammor har klagat över att deras barn kommer hem gråtande från skolan, där de kallats för Zwarte Piet. Polisen i Rotterdam klädde i år ut sig till Zwarte Piet för att fånga tjuvar under Sinterklaas-firandet, och fick då enligt egen utsago höra diskriminerande kommentarer.

–Ni vill inte veta alla saker som de skriker efter Piets, sade polisens talesman till tidningen Algemeen Dagblad.

Den mycket populära webbsajten för unga, GeenStijl (ungefär Utan stil) skriver:

”Zwarte Piet är inget mindre än en avskyvärd parodi på en slavc, finjusterad för att indoktrinera skolbarn i rasismens finaste detaljer. Ju snabbare vi gör oss av med Zwarte Piet, desto snabbare slutar vi att se ut som idioter i resten av världens ögon”.

För sju år sedan debatterade nederländarna ett slags chokladtäckta skumbollar som kallades ”negerkyssar”. Så småningom började kaféer och butiker och även folk i allmänhet att kalla skumbollarna för bara ”kyssar”.

Två av landets största varuhus, Blokker och V&D, har numera barn med lite sotade kinder i sina reklamutskick inför Sinterklaas.

Den nederländska debatten kring Zwarte Piet påminner om den kring svenska barnbokstecknaren Lisa Wirséns flickgestalt ”Lilla Hjärtat”, som också kritiserats för att ha likheter med nidbilder av svarta människor.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons

En parad med ”Zwarte Piet” i Amsterdam i november.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons