Annons

Tradition styr efternamn

Trots att svenska gifta kvinnor har kunnat behålla sina ursprungliga efternamn i snart trettio år är det fortfarande ovanligt att en man tar kvinnans efternamn när de gifter sig. David Brax gick mot strömmen medan Maysoon Hamad följde familjetraditionerna och behöll sitt eget efternamn.

Under strecket
Publicerad

Maysoon Hamad har inte samma efternamn som sin son – Karim Mohsen – men är själv namngiven efter både sin far och farfar. – Karim har sin pappas efternamn, man ger inte barnen mammans namn där jag kommer ifrån.

Foto: YVONNE ÅSELL

David Brax hade inga problem med sitt ursprungliga efternamn, men tyckte mest att hans frus var snyggare och lättare att lägga på minnet. – Att inte fler gör det handlar nog om tradition eller att man inte kan enas.

Foto: INGVAR KARMHED

Maria Soares Lindberg tycker inte att det är så konstigt att hon valt att behålla sin exmakes efternamn, trots skilsmässan. – Fast om han hade tyckt att det var jobbigt hade det kanske varit annorlunda.

Foto: GUNNAR LUNDMARK

–Jag hade nog trott att fler kvinnor skulle välja att behålla sina efternamn, men det har aldrig riktigt slagit igenom, säger Eva Brylla, docent i namnforskning vid Uppsala universitet.

Först 1982 ändrades den svenska namnlagen så att kvinnan inte längre tvingades ta sin blivande makes efternamn. Trots det tar kvinnor fortfarande oftast makens efternamn när de gifter sig.

Annons
Annons
Annons