Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Trädgårdsterapi effektivt mot utbrändhet

Text: SvD Perfect Guide - 4 december 2018
Annons

Behandlingsmetoderna för utmattningsdepression är många. Nu presenterar forskare vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp en teori om att trädgårdsterapi är effektivt mot utbrändhet. Så kallade gröna behandlingsmetoder blir allt vanligare och enligt Lantbruksuniversitetet läker trädgårdsterapi bättre än medicin och andra terapiformer.

Fem år efter avslutad behandling var personerna som fått trädgårdsterapi i större utsträckning tillbaka i arbetslivet och de hade mindre kontakt med sjukvården, skriver SVT som tagit del av rapporten.

Patrik Grahn – professor i landskapsarkitektur och en av personerna bakom rehab-trädgården i Alnarp – förklarar:
– Många utbrända har en ’duktighetsdjävul’ på axeln som säger att man hela tiden ska vara effektiv, bra och duglig. Många som kommer till oss skäms ju för att de inte är så duktiga som de vill vara, säger han till SVT.

I trädgården får patienterna öva på att bara vara. Vanligtvis pågår en behandling i 12-18 veckor i kombination med samtalsterapi och sjukgymnastik. Idag erbjuds trädgårdsterapi av ungefär en tredjedel av alla landsting och regioner.
– Det finns många teorier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör en väldigt avstressad. Man får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre, säger Patrik Grahn.

Foto: IBL

Annons