Foto: Emma-Sofia Olsson

Trädgården är en konstart som består av tid

Kirskål, slitna gräsmattor och studsmattor. Trädgård kan vara så mycket mer: en konstform bland andra, en själfull gestaltning av landskap och personlighet. En trädgård är förgänglig som en scenföreställning och lika förföriskt skön som en teaterkuliss. På Waldemarsudde i Stockholm pågår arbetet med trädgården året om.

Publicerad

Det existerar en kulturform som ytterst sällan hamnar på kultursidorna, som sällan recenseras eller hyllas. Vi talar trädgård. En konstform som lever för stunden, inuti ögonblick, alldeles som teatern och där skaparen – trädgårdsmästaren alltså, inte Gud – använder färger, strukturer och dimensioner och ställer dem mot en verklighet av vatten, berg eller himmel. En trädgård är alltid förändring – via årstider och tid. En trädgård härbärgerar år och säsonger, förkroppsligar dem. Ordnad natur, men inte onatur.

Trädgård härbärgerar en rad olika kulturella uttryck. Tänk bara på alla växter från hela världen och all deras historia. Varenda trädgård är en dröm för den som tror på fredlig samexistens. Tänk på hur människan genom alla tider gett växterna namn på olika lokala språk och latin – namn som, ofta, poetiskt fångar deras karaktär och användningsområden. Kultur betyder odling på latin – och överfört också av själen. Att förbättra sig, att ta till sig och öka kunskap och förmågan att ta in nya utsikter.