Trädgård att älska för proffs och amatörer

En grön oas med uppstudsiga inslag av lila, rött och gult. Botaniska trädgården i Uppsala, där naturens rariteter blandas med våra vanligaste kulturväxter, lockar så väl växtintresserade som semesterflanörer.

Under strecket
Publicerad
Besökare från Kanada bekantar sig med några av de 9000 arterna.

Besökare från Kanada bekantar sig med några av de 9000 arterna.

Annons

Trots att Botaniska trädgården ligger mitt i Uppsala är det som att stiga in i en annan värld, långt från stadens brus. Det tycker i alla fall Anna Eriksson och Anna Grettve som intar varsin macka på gröngräset vid trädgårdens lusthus.
– Vi kommer hit ibland, framför allt på sommaren, för att äta lunch, fika eller promenera bland blommorna. Det är så avslappnande, säger Anna Eriksson.
Juni, juli anses vara den bästa tiden för ett besök, när en mängd växter blommar. Många Uppsalabor passerar trädgården på väg till jobbet, andra kommer hit för att äta sin lunch på cafét eller på någon av gräsmattorna. I ett träds svalkade skugga sitter en grupp spansktalande turister och mellan rabatterna hörs en mängd andra tungomål. Varje sommar har Botaniska trädgården 100 000 besökare, varav många är från utlandet. Bland gula kronblad och lila fröbollar i rabatterna guppar hattar i olika utföranden över böjda ryggar. Trädgården är nämligen även en populär plats för trädgårdsmästare.
– Förutom en utbildning i trädgård kan det vara bra med botanikkunskaper när man arbetar här, eftersom det inte är helt lätt att se vad som är ogräs och inte, säger Magnus Lidén, botaniker och chef för Botaniska trädgården.

Att hålla reda på de 9 000 arter från alla delar av växtriket och världen som odlas här kräver nämligen sin trädgårdsmästare. De flesta av arterna är vilda, men trädgården har också samlingar av både nya och gamla kulturväxter. Strävan är att alla träd, buskar och växter ska ha ett känt vilt ursprung, det vill säga att det ska komma från ett viltsamlat frö eller planta. I det svenska partiet finns bland annat fjällväxter.
– Det här är ett utmärkt ställe att lära sig mer om svenska växter. Om man ska vandra i fjällen är det bra att stanna till här ett tag först för att förkovra sig lite, säger Magnus Lidén.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons