Annons
X
Annons
X

Trädet som hotar naturen

Oljepalmen är alla naturvänners fasa. Den är orsaken till att enorma arealer regnskog har huggits ned i Sydostasien. Men den är inte bara hemsk. Dilemmat är att den också har höjt levnadsstandarden för miljontals människor.

[object Object]
Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sydostasiens regnskogar. Foto: GREENPEACE

Den aspekten är inte alls lika välkänd som den förstnämnda. I dag vet de flesta i västländerna att oljepalmsplantagerna utgör ett dödligt hot mot orangutanger, tigrar och tusentals andra arter i södra Asien.

Många vill göra något åt detta. Men få kanske har frågat sig vad det är som driver den sanslösa skövlingen. Varför vill så många odla just oljepalmer?

Svaret är enkelt: Oljepalmen är kanske den mest lönsamma nytto-växten i världen. Ett hektar oljepalmer kan ge en skörd på upp till fem ton ren palmolja – motsvarande 6000 liter – per år.

Annons
X

Oljan framställs ur palmens frukter, som är ungefär lika stora som plommon, och växer i stora klasar. Var och en av de små frukterna är värd drygt tio öre.

– Det är ett väldigt högt värde i sådana här sammanhang, säger Olle Forshed, ansvarig för tropikskogsfrågor på svenska Världsnaturfonden (WWF).

Vi kan inte vifta bort att palmoljan gett många människor ett bättre liv.
Olle Forshed, ansvarig för tropikskogsfrågor på svenska Världsnaturfonden (WWF)

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi befinner oss i en fabrik på Sumatra i Indonesien som pressar frukterna till ren palmolja. Lastbil efter lastbil tippar av tunga laster med fruktklasar som sedan transporteras på löpande band till pressarna. Ur stora rör rinner sedan den gula oljan, som är guld värd för hundratusentals människor på ön.Ledningen på företaget som äger fabriken Asian Agri gör ingen hemlighet av att den ser sig själv som en god kraft i samhället.

  Den har inte helt fel. Det är lätt att se att levnadsstandarden för många människor på Sumatra höjts dramatiskt på senare år. De som odlar oljepalmer har kunnat lämna fattigdomen bakom sig.

  Gamla träruckel har ersatts av nya tegelhus, och många har för första gången i sitt liv fått chansen att köpa motorcyklar, mobiltelefoner och satellitantenner.

  – Det är detta som är verklig-heten. Vi kan inte vifta bort att palmoljan gett många människor ett bättre liv, säger Olle Forshed.

  I dag står Indonesien och Malaysia för merparten av världsproduktionen av palmolja. Men oljepalmen (Elaeis guineensis) är inte en inhemsk växt, utan härrör från tropiska Afrika.

  Den fördes över till Asien och började odlas i stor skala på 1980-talet när man upptäckte dess potential. I dag täcker plantagerna en yta på nästan sex miljoner hektar i Indonesien. Exportvärdet på oljan beräknades 2004 till nästan 5 miljarder dollar. Inget land avstår beredvilligt från sådana inkomster.

  Palmolja kan omvandlas till biodiesel och ingår som ingrediens i glass, choklad och smink. Fast det mesta hamnar i stekpannor och grytor. I stora delar av Asien är palmolja numera den vanligaste typen av matfett.

  Både Kina och Indien är stora importörer. De kan inte själva odla några större mängder eftersom oljepalmen bara växer i ett renodlat tropiskt klimat. Men alla människor behöver matfett, och sedan 1970-talet har befolkningen i Asien fördubblats, från två till fyra miljarder människor.

  I väst har vissa förespråkat total bojkott av alla produkter som innehåller palmolja, fast det avvisas av WWF.

  – Det skulle inte ge önskad effekt. Den stora marknaden ligger i Asien, säger Olle Forshed.

  WWF förespråkar i stället att svenska importörer och konsumenter köper miljöcertifierad palmolja. Den får inte framställas på marker där regnskog avverkats efter 2005.

  WWF vill också säkra de existerande nationalparkerna och reservaten, och skapa skogskorridorer mellan dem. Kanske kan detta rädda merparten av arterna.

  Roland Johansson TT

  Annons
  Annons
  X

  Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sydostasiens regnskogar.

  Foto: GREENPEACE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X