Tove Styrke: ”Det är klart att jag är feminist”

Just nu turnerar Tove Styrke med Lorde i USA, och i sommar är hon förband till Katy Perry. SvD Junior fick en stund med artisten före hennes stora USA-äventyr.

Under strecket
Publicerad

Tove Styrke tillsammans med Beppe och Molly i en studio i Stockholm.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

Tove Styrke är en världsstjärna och hennes låtar streamas av miljon­tals fans.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 2

Tove Styrke tillsammans med Beppe och Molly i en studio i Stockholm.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 1
Tove Styrke tillsammans med Beppe och Molly i en studio i Stockholm.
Tove Styrke tillsammans med Beppe och Molly i en studio i Stockholm. Foto: Ari Luostarinen

Att få till en intervju med en världsstjärna är svårt. Tove Styrkes dagar är hektiska, och de musikintresserade juniorreportrarna Molly och Beppe fick träffa henne under en paus i replokalen. Tillsammans med sina musiker gör hon de ­sista förberedelserna inför USA-turnén där hon ska vara förband åt nyzeeländska världsartisten Lorde.

Beppe: Hur kommer du på idéer till dina låtar?

– Jag skriver ner saker hela tiden. Till exempel om en kompis säger något som är intressant kan jag tänka ”det där har jag aldrig hört förut” och så skriver jag det i telefonen och sparar. Jag har en massa små idéer till låtar i min telefon.

Molly: Hur är det att få så mycket uppmärksamhet?

– Det är lite speciellt. Fast det är viktigt att komma ihåg att man fortfarande är en bra person den dagen man inte får jättemycket uppmärksamhet. Folk är ofta lite snällare mot en för att man är känd. Då kan man lätt tänka: ”Åh, alla tycker jag är en jättebra person”. Men det är vad de närmaste tycker – och hur man känner för sig själv – som spelar roll. Att ha en bra relation med de som står en nära är det viktigaste.

Tove Styrke är en världsstjärna och hennes låtar streamas av miljon­tals fans.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 1

Beppe: Har du något tips till hur man skriver låtar som barn?

– Man ska bara våga göra det. Och våga spela för andra. Testa! Lyssna på musik som du tycker om och försök tänka: ”Vad är det jag gillar i den här låten?”. Är det ett speciellt ackord? Och sen kan du testa att byta ut saker i låten, och skriva ner sådant du tänker på som kan bli till låttexter.

Tove Styrke är en världsstjärna och hennes låtar streamas av miljon­tals fans.
Tove Styrke är en världsstjärna och hennes låtar streamas av miljon­tals fans. Foto: Ari Luostarinen

Molly: Du pausade med musiken och flyttade hem till Umeå ett tag för att branschen var ojämställd. Har det blivit bättre sen du kom tillbaka?

– Jag tror att alla behöver en paus ibland. Om man jobbar väldigt mycket kan man behöva ta det lugnt ett tag för att få inspiration. Jag har jobbat i snart nio år och under den tiden tycker jag verkligen att det har blivit bättre med jämställdheten. När jag gjorde intervjuer i början var det aldrig någon som trodde att jag skrev mina egna låtar. Med den här ­skivan har jag inte behövt för­klara för någon att jag skriver min musik själv. Journalisterna är vana vid att det är jättemånga tjejer som skriver låtar. Så det är mycket som blivit bättre.

Beppe: Kan du säga fem bra saker med att vara Tove Styrke?

– Jag får bestämma vad jag ska göra och är min egen chef. Jag får resa mycket, spela och göra musik. Och sen så har jag väldigt fina kompisar.

Molly: Vilken egenskap gillar du bäst hos dig själv?

– Jag är bra på att fundera ut lösningar. Om man har en situation som är svår kan jag ofta lösa den. Jag är en bra problemlösare!

Annons
Annons
Annons
Annons