Totta Näslund aktiv in i det sista

Bluesartisten Totta Näslund avled i går morse efter en tids sjukdom. Samma dag hade tidningarna meddelat att han måste ställa in sin årliga medverkan på Holmen Blues i Köpmanholmen, i hans barndomstrakter utanför Örnsköldsvik. Torsten ”Totta” Näslund var aktiv in i det sista.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till Köpmanholmen hade Totta Näslund återvänt varje år sedan 1998, men det var i Göteborg han tillbringade sina sista 30 år. När han inte turnerade - hela Sverige var hans hemmaarena.
Totta Näslund slog igenom på 70-talet som en del av den tidens starka proggrörelse, och skivdebuten kom 1972 med albumet För full hals. Han var uppvuxen i en frireligiös miljö, men påverkades starkt av Bob Dylan och den tidens amerikanska proteströrelse. Senare under 70-talet var han den förmedlande länken mellan de besläktade grupperna Nynningen och Nationalteatern, och 1977 bildade han Tottas Bluesband.
Med tiden blev dock proggrebellen en folkkär institution som drog fullt hus på sina turnéer runt landet. Intresset från publiken mattades inte med åren, tvärtom. Samlingsskivan Totta 8: Greatest hits låg i våras tvåa på den svenska albumlistan.

Det var hans åttonde soloskiva på tio år. Den gavs i anslutning till hans 60-årsdag den 1 april. Då spelade han också på Berns i Stockholm. SvD:s Stefan Malmqvist recenserade
konserten:
”På skiva låter han alltid stabil. Men live bränner det till lite mer. Den här kvällen växer till exempel saker som Du är för bra för mig och En svensk rockstjärnas död minst ett par storlekar.
Av alla de artister som Totta kan kalla generationskamrater är han en av få som faktiskt har en aktiv och intressant karriär. Och att hans musikintresse inte falnat märks hela tiden.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons