Totalteater provocerar – med slarv och brister

Under strecket
Publicerad
Annons

Fools25
La Fura dels Baus: BIT
Compagnie Marie Chouinard: Etude#1 & Chorale

När Köpenhamns Internationella Teaters 25-årsjubileum nu går in i sin slutfas är det bara att konstatera att det digra programmet under Fools25 trots allt bara kan ge en fingervisning om vilken ständigt sprudlande vitamininjektion som organisationen utgjort för södra Skandinavien under dessa decennier.
Det är inte helt lätt att förmedla vilken verkan Köpenhamns Internationella Teaters gästspelsfyrverkerier haft på publiken genom åren: också scenkonstens uttryck har ju börjat snurra runt världen i ett allt snabbare spinnande festivalhjul, där allt det som obligatoriskt karaktäriseras som nyskapande ofta uppvisar en väldigt igenkännlig logik.
Detta blir tyvärr tröttsamt tydligt i La Fura dels Baus föreställning ”BIT” på Kanonhallen. Denna katalanska grupp är mest känd för sina totalteaterföreställningar, där de använder hela rummet och involverar publiken på ett mer eller mindre fysiskt riskfullt sätt i skeendet, och deras
tre tidigare besök i Köpenhamn är samtliga båda ryktbara och skandalomsusade. Till Fools25 har de specialgjort en första version av en föreställning om döden.
Som åskådare blir man tillsagd att texta en namnskylt och fästa på bröstet innan man får lov att börja vandra in bland Kanonhallens alla vita skynken med videoprojektioner. Några blir ombedda att lägga sig på en sjukhussäng och köras runt i vimlet, andra att skriva ner tankar om döden på en vit vägg medan några pliktskyldiga ljusprojektioner sveper över taket och folkmassan. På en given signal projiceras i stället olika handskrivna anteckningar om att vinna och spela med på kortsidorna, tygskynken spänns upp och separerar publiken i grupper. Bollkorgar och visselpipor åker fram, och mer eller mindre handgripligt uppmanas alla att delta och försöka få bollen i mål på de respektive planhalvorna. Spelet upplöses i flera olika demonstrationståg som omärkligt glider över i ett allt mer hektiskt dansande, där fler och fler i publiken sätter på sig de
lockiga perukerna och fuskglasögonen som delas ut medan videoprojektionerna växlar över till brutala nyhetsbilder, inbördeskrig och pornografi som pumpar i takt med musiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons