Annons

Totalt 401 döda av covid-19 i Sverige

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Här vid en pressträff från tidigare i veckan.
Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Här vid en pressträff från tidigare i veckan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet döda på grund av coronaviruset fortsätter öka. Under söndagen redovisade Folkhälsomyndigheten 28 nya dödsfall. Det gör att totalsiffran nu är 401 döda.

Under strecket
Publicerad

Folkhälsomyndigheten publicerar de senaste dödsfallen klockan 14.00 dagligen på sin hemsida. Där redovisas även antalet nya bekräftade smittade. Båda siffrorna gäller för de senaste 24 timmarna.

Ökningen med 28 döda gör att totalsiffran går från lördagens 373 till 401 personer som har avlidit till följd av coronaviruset.

Totalsiffran för antalet konstaterade fall av coronasmitta har gått från 6 443 till 6 830 de senaste 24 timmarna.

Samtidigt rapporterar Svenska Intensivvårdsregistret att cirka 406 personer intensivvårdas för covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset, på svenska sjukhus.

Precis som förut är Stockholm den region i landet som är hårdast drabbad men det finns fortsatt kapacitet på huvudstadsregionens sjukhus, enligt representanter för regionen.

Försvarsmakten, som har byggt ett fältsjukhus i Stockholmsmässan i Älvsjö, planerade att öppna till helgen med det har inte funnits något behov.

Under söndagen publicerade nyhetsbyrån TT och flera medier, inklusive SvD, uppgifter om att reviderade dagliga siffror på antalet döda är högre än vad Folkhälsomyndigheten tidigare har rapporterat.

Detta är något som myndighetens Anders Tegnell, statsepidemiolog, inte tycker är anmärkningsvärt och säger till TT att det är normalt att statistiken släpar efter.

Framför allt släpade den efter mer tidigare än vad den gör i dagsläget.

– Nu jobbar vi med det här mer systematiskt. Då borde eftersläpningen bli mindre, sa han till TT och poängterade att myndigheten inte försöker dölja antalet personer som drabbats av coronaviruset.

Den nya totalsiffran kommer samtidigt som coronaviruset fortsätter skörda dödsoffer och infektera nya personer världen över.

Över 1,2 miljoner testade personer har nu konstaterats smittade av coronaviruset i hela världen. Över 65 000 personer har dött, enligt siffror från Johns Hopkinssjukhuset i USA, som för statistik över virusets framfart.

I Europa visar utvecklingen i Spanien på en ljusning då antalet döda per dygn har minskat tre dagar i rad. Det senaste dygnet har 674 personer avlidit i landet, den lägsta siffran på tio dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons