Annons
X
Annons
X

Totala blockpolitiken mjukas upp

Fredrik Reinfeldt skapade den totala blockpolitiken. Nu har den testats i val och han behöver Miljöpartiets hjälp för att mjuka upp den. Som vanligt hoppas Reinfeldt kunna göra det som Socialdemokraterna alltid gjort.

Foto: SCANPIX

Regerigen förlorade sin majoritetsställning i söndagens val. Igår slog statsminister Fredrik Reinfeldt fast att Sverigedemokraterna inte ska ges något som helst inflytande över regeringens politik.

Dessutom förklarade Fredrik Reinfeldt att han vill tala med Miljöpartiet om ett samarbete i‑riksdagen.

Dagen efter valet glödde Rosenbad i septembersol, och det preliminära resultatet kastade långa skuggor över de politiska realiteter som statsministern nu måste hantera.

Annons
X

Utan någon form av samarbete över blockgränsen kommer regeringen Reinfeldt att möta betydande politiska problem. Beskedet från de rödgröna är att de i‑huvudsak tänker driva sina gemensamma förslag i riksdagen. Och röstar Sverigdemokraterna för så vinner de voteringarna.

Men de grönas reaktion på inviten var avvisande igår. Reinfeldt borde bjuda in alla de rödgröna partierna sa språkören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Och tillade att de inte ansåg sig ha fått väljarnas mandat för att förhanda med de borgerliga.

Just nu är läget alltså låst, efter det första val där två sammansvetsade block har stått mot varandra.

Total blockpolitik är precis den politiska struktur som Fredrik Reinfeldt har eftersträvat. Den uppstod sedan Moderatledaren hade tagit initiativ till den borgerliga alliansen, och de rödgröna svarat med sitt trepartisamarbete.

Därmed var samtliga riksdagspartier insydda i något av de två blocken. Även Socialdemokraterna, som därmed förlorade sin särställning som dominerande mittenparti, med möjlighet att samarbeta både till höger och vänster.

”Detta är ju socialdemokratins brygd för evigt maktinnehav. Socialdemokratin är solen och alla andra finns runt omkring socialdemokratin, och sen väljer ni att vraka lite mellan de olika alternativen.”

Det utbrast Fredrik Reinfeldt i‑en radiodebatt för några år sedan. Mona Sahlin hade just sagt att hon ville ha ett samarbete över blockgränsen om SD skulle komma in i riksdagen.

Två år senare är det alltså Reinfeldt som söker ett samarbete över blockgränsen i samma situation. Och finns det en ”brygd för evigt maktinnehav” så vill Moderatledaren utan tvekan smaka den.

Det finns gott om sakpolitiska hinder för ett samarbete mellan MP och allianspartierna. Men också den uppenbara strategiska fördelen för Reinfeldt: det skulle splittra oppositionen på samma sätt som Socialdemokraterna brukade splittra de borgerliga.

De inledande ritualerna i regeringsspelet är annars förutsägbara. Fredrik Reinfeldt måste markera att han vill samarbeta och Miljöpartiet måste avvisa inviterna.

Men de gröna är också skickliga maktspelare. Efter valet 2002 förhandlade Miljöpartet med både de borgerliga (utom Moderaterna) och Socialdemokraterna.

Efter att ha fått väldigt bra betalt accepterade de till sist en roll som stödparti till Socialdemokraterna, trots att de före valet hade lovat att inte göra det.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X