Törstiga investerare efterlyses

Under strecket
Publicerad
Annons

GENÈVE.Törstig på nya investeringar inom en exploderande sektor? Nu är Europas största sportdryck Isostar till salu. Plus rader med andra påstått nyttiga drycker. Schweiziska läkemedelsjätten Novartis har bestämt att sälja hela divisionen med "functional food", så kallad nyttomat.
Beslutet kan också betyda slutet på en epok för typiskt schweiziska varumärken i alplandets ägo. Till salu är nämligen också chokladdryckerna Caotina och Ovomaltine samt bantningsprodukten Céréal. De är ungefär vad Kalles kaviar är för svenskar. Novartis hoppas kunna hitta en köpare inom sex till tolv månader, och priset uppskattas ligga kring 1,28 och 2,5 miljarder schweizerfranc.
Läkemedelsföretaget har bestämt sig för att vända blad, och helt koncentrera sig på läkemedel. Schweiziska Nestlé satsar också på den omdiskuterade nyttomaten. Nestlé har engagerat flertalet av sina 600 forskare i Schweiz i utvecklingen av mervärdesmat. Därför är Nestlé en tänkbar köpare av Novartis nyttomatsdivision och då skulle också de schweiziska varumärkena förbli äkta nationalsymboler.

Gunilla von Hall

Annons
Annons
Annons