Annons
X
Annons
X

Törs mittenväljaren lita på Miljöpartiet?

OPPOSITIONEN | SAHLIN UTLOVAR SKATTECHOCK

”F
örmögenhetsskatten är samhällsekonomiskt ingen bra grej”, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesman Mikaela Valtersson till
Aftonbladet . ”Det är en ideologisk skatt med stora problem. Den läcker som ett såll och träffar inte dem som bör betala. Vi ser inget skäl till att vrida klockan tillbaka.”

Reaktionerna på Mona Sahlins och Thomas Östros utspel igår, att alla som har en förmögenhet som överstiger 2 miljoner kronor ska betala 1 procent i förmögenhetsskatt, är hårda till och med från Socialdemokraternas samarbetsparti. Tyvärr kan man utgå ifrån att Miljöpartiet inte skulle stå på sig just i förmögenhtetsskattefrågan vid en eventuell regeringsbildning. De skulle snarare använda den i förhandlingsspelet för att byta till sig någon procent dyrare bensin, eller så.

Men Valterssons sågning av förmögenhetsskatten visar att insikten om dess skadlighet är utbredd. Om hon vet kan man räkna med att ganska många vet, så att säga, och definitivt att alla socialdemokratiska mittenväljare gör det.

Annons
X

En återinförd förmögenhetsskatt gör att kapital flyr landet. Den minskar därmed investeringarna här hemma. Vilket gör att andra än de rent symboliska vinsterna av skatten blir obetydliga. Just nu är det dessutom direkt oansvarigt att föreslå ett återinförande, därför att det skrämmer dem som är i färd med att plocka hem kapital utifrån. Förslaget förlänger den kris i ekonomin som vi nu genomlider. Snyggt jobbat, Sahlin!

Östros och Sahlin utlovar vidare en ny extra fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärden över 5 miljoner. Det har Zlatan Ibrahimovic, och de andra med hyperexklusiva kåkar, råd med. Men det förstör det nya skattesystemet och några stora pengar in i statskassan kommer det inte att bli. Sverige har tyvärr ganska få Zlatan Ibrahimovic.

Mikaela Valtersson misstänker att förslaget är mer ”ideologiskt” än ekonomiskt tänkt. Partiets identitet bygger ju på att jaga dem det gått bra för.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tyvärr sätter Socialdemokraterna siktet väl lågt. De föreslår höjd skatt för ”dem med riktigt höga inkomster”. Det betyder i praktiken att folk som i andra civiliserade länder betraktas som välbeställd medelklass – som lite högre mellanchefer, ingenjörer och arbetsledare – straffas för sina ambitioner. Östros och Sahlin har inte ännu kommit fram till var gränsen ska ligga, men menar att de som tjänar ”närmare en miljon kronor om året” kvalar in. Om det är ”riktigt höga inkomster” är det begriplipt att arbetarrörelsen saknar ord för vad Wanja Lundby-Wedin håller på med.

  Vad Socialdemokraterna föreslår är ökad progressivitet i skatteskalan. Något som partiet annars insåg vådorna av redan för dryga 15 år sedan. Några nya lösningar har man inte att komma med. De arbetsgrupper Sahlin tillsatte för att modernisera partiets politik, de anses tydligen så lönlösa att deras resultat inte ens väntas in.

  Utspelet presenteras dessutom som en stimulansåtgärd i kristider och som en passning till Barack Obama inför helgens G20-möte. Skattehöjningar som stimulans! Antagligen har Östros och Sahlin aldrig hört talas om Obamas rådgivare Christina Romer, som är chef för Vita husets ekonomiska råd. Hon har framhävt forskning som säger att skattesänkningar stimulerar ekonomin bättre än utgiftsökningar, vilket föreningen Skattebetalarna visar i en rapport som kommer i veckan.

  En stor poäng finns dock med gårdagens besked från Mona Sahlin och Thomas Östros. Det verkar vara slut på tävlingen om mitten, slut på trianguleringen. Nu finns det två tydliga politiska linjer att välja mellan. De mittväljare som tror att Miljöpartiet kan hålla emot när Socialdemokraterna vill införa skattechocken får skylla sig själva.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X