Annons
X
Annons
X

Torr humorist

Porträtten började som ensidor för dagstidningar. ­Efter att ha samlat Marie Curie, Greta Garbo och 58 andra kvinnor i serieboken Pärlor och patroner ställer nu Loka Kanarp ut sina kvinnohistoriska strippar på Kulturhuset.

Loka Kanarp pillar på kapsylen till plastflaskan med vitamindryck. Hon är ofta nervös inför intervjuer, men det har blivit bättre sedan i höstas. Då kom Pärlor och patroner och därmed många möten med journalister. Det är lätt att ha förberedda svar eftersom de flesta frågar samma frågor. Vanligast är: Hur kom du på idén till dina historiska porträtt?

–Jag ville göra en strippserie för att kunna bli publicerad i dagstidningar och nå en större publik. Men inte renodlad humor, för det är inte min stil. Det var ett sätt att kombinera flera av mina intressen, som historia och feminism.

Varje kvinna i boken får var sin sida, med fyra rutor. Kändisar som Ulrike Meinhof, Josephine Baker och Katarina den stora blandas med figurer som Hanna Reitsch, nazistisk pilot och den enda kvinna som tilldelades järnkorset. Kanarp blev tipsad om Reitsch av en bloggläsare, annars får hon många uppslag från biografier. Flera historier finns kvar att berätta och det finns planer på en uppföljare.

Annons
X

Hon dricker inte kaffe, inte öl heller. Med ett ”ganska stort kontrollbehov” är det schysst att vara sin egen förläggare. Delägandet i Kolik förlag gör att hon har inflytande och kontroll över vad som händer. Både med sina album och med andras.

Farfadern tog efternamnet Kanarp, uttalas Kaanarp, efter ”någon ort i Skåne eller Småland” och hennes tre förnamn är tagna från blommor, detsamma gäller för de två systrarna.

–Mina föräldrar är inga blomfantaster, men mamma är en kreativ person.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var mamma som läste serier för Kanarp-systrarna när de var små. Hon pekade på pratbubblorna i Kalle Anka, Bamse, serierna i Kamratposten och Cecilia Torudds album.

  –Kalle Anka var bättre än Bamse, det var mycket mer liv och folk ramlade.

  Hon gillar fortfarande serier och böcker för unga, gärna äldre sådana. Mary Blair som bland annat designade karaktärer och miljöer till Disneys Askungen och Alice i underlandet, och tjeckiske Miroslav Sasek är två favoriter. Sasek gjorde på 60-talet faktaböcker för barn, bland annat om New York och San Francisco. Loka Kanarp visar engagerat sina exemplar av hans böcker.

  –De är så himla fina, enkla uttryck och enkla ansikten. Och titta på de små fötterna.

  På bordet, bredvid barnböckerna, ligger Vertigo förlags senaste utgåva av Venus i päls. Vertigo delar ateljélokalen med Kolik, Kanarp och ytterligare tre serietecknare. Carl-Michael Edenborg, Vertigos förläggare, är Loka Kanarps fästman. De bor ihop, ska gifta sig i vår och har också börjat göra skräckserier tillsammans. Hittills har historien Bortbytingen kommit och ett till manus är redo att tecknas. Med ett par historier till kan det bli ett album.

  När Loka Kanarp pratar om Miroslav Sasek och sina favoritkvinnor ur historien pratar hon flödigt, utan pill på kapsylen. När hon säger något som kan uppfattas klyschigt eller pretentiöst lägger hon till en ironiskt högtidlig röst. Som när hon förklarar varför hon kallar det kvinnoporträtt och inte bara porträtt.

  –Jag skulle gärna leva i ett sådant samhälle där man inte behöver tänka på kön, säger hon och fortsätter sedan, utan tillgjord röst.

  –Det skulle vara fint att komma till ett postfeministiskt stadie där man inte behöver säga kvinnoporträtt eller kvinnolitteratur utan bara litteratur. Men vi har inte kommit så långt.

  I Pärlor och patroner är inte den feministiska ilskan i förgrunden. Istället karakteriseras stripparna av en torr, konstaterande humor.

  –Det är min röst och mitt uttryck och det jag gillar. Små ordvändningar blir ofta bättre än ”det är för jävligt, hur kunde man behandla kvinnor så här!”. Läsarna får lägga in ilskan själva, det ska inte vara plakatpolitiskt.

  Martin Hanberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X