Recension

Örnjägarens son respektive KlaraTorka i svensk barnfilm

Gamla traditioner möter det moderna livet i Örnjägarens son. 12-åriga nomaden Bazarbai spelas av Bazarbai Matei.
Gamla traditioner möter det moderna livet i Örnjägarens son. 12-åriga nomaden Bazarbai spelas av Bazarbai Matei. Foto: FOLKETS BIO
Under strecket
Publicerad
Annons

Många undrar vad som hänt med den svenska barnfilmen för den så kallade mellanålder, 7-11 år. Görs det inte längre filmer för den målgruppen? Så nu, efter lång torka och utan svensk närvaro vare sig vid Berlins eller Malmös nyligen avslutade barnfilmsfestivaler, går två barnfilmer upp på samma dag. Men förutom just premiärdatumet har Klara och Örnjägarens son mycket litet gemensamt.

Klara är regissören Alexander Mobergs första långfilm efter den enhälligt sågade Mongolpiparen, en kalkon så usel att man valde att döpa om den till Nåt i kikaren vid dvd-släppet. Filmen bygger på Pia Hagmars bokserie som totalt omfattar 18 romaner utgivna på nio år. Filmen handlar om en flicka (Rebecca Plymholt) som flyttar in i ett stort hus på landet tillsammans med sin mamma (Regina Lund), som vid första anblick med sina väteperoxidlockar, stilettklackar och läppstift verkar bättre disponerad för ett storstadsliv. För att få en plats i ortens tjejgäng trasslar Klara snart in sig i en härva av lögner – bland annat anmäler hon sig till en avancerad galopptävling trots att hon aldrig suttit på en häst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons