Annons
X
Annons
X

Författaren Torgny Lindgren är död – blev 78 år

Författaren och ledamoten av Svenska Akademien Torgny Lindgren är död. Med sina mustiga berättelser blev han en av 1900-talets stora svenska författare.

Av SvD
Torgny Lindgren 1938–2017
Foto: JESSICA GOW/TT

Torgny Lindgrens författarskap rymmer både berättarglädje, fantasi och samhällskritik. Han räknas som en av de främsta Norrlandsskildrarna. Han skrev gärna om mat; ”Pölsan” är en av hans mest kända romaner.

Torgny Lindgren, som var född 1938, debuterade 1965 med en diktsamling. Under 1970-talet skrev han ett antal satiriska romaner.

Han fick sitt genombrott med romanen ”Ormens väg på hälleberget” 1982. Romanen är en skildring av förtryck och mänsklig nöd i en liten by i Västerbotten på 1800-talet. Den är full av galghumor och bibliska referenser.

Annons
X

Romanen filmatiserades av Bo Widerberg. Torgny LIndgren blev folkkär, och en av Sveriges mest översatta författare.

Hans författarskap präglas av hans uppväxt i Västerbotten, hans kristna tro och en dos samhällskritik. Allt formulerat med en typisk underfundighet.

2010 kom boken ”Minnen” ut – en bok som Lindgren själv hävdade skulle bli hans sista. Det löftet kom han dock att svika och 2014 kom hans senaste roman ”Klingsor” ut.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD:s tidigare kulturchef Kaj Schueler intervjuade Torgny Lindgren för första gången 1982 och har sedan dess följt hans författarskap. Umgänget ledde till arbetet med samtalsboken ”Torgny om Lindgren” som kom ut 2013.

  – Jag tycker att han är en av de stora sena 1900-talsberättarna och han har skrivit några böcker som kommer att tillhöra den svenska litteraturens klassiker. Till exempel ”Ormens väg på hälleberget”, som var hans genombrottsbok. Men även ”Hummelhonung”, som han belönades med Augustpriset för, men även de senare böckerna ”Pölsan” och ”Norrlands akvavit”.

  – Det handlar om originella berättelser som bara han kunde skriva. Och jag tror att många läsare kommer att återkomma till de böckerna.

  – Han var en oerhört generös människa, men han bevarade sina hemligheter för sig själv. Det var alltid lika roligt att träffa honom.

  – I början av sin bana var han journalist och skrev för tidningarna i Umeå på frilansbasis. Därför förstod han sig på journalister och var oerhört generös med att ge intervjuer om han fick frågan. Men det innebar inte att han alltid svarade på frågorna. Det var en slags integritetsfråga för honom. Jag tror att han var oerhört noggrann med sin integritet, samtidigt som han var oerhört mänsklig.

  Författarkollegan P O Enquist säger att Torgny Lindgren var ”en storartad berättare”.

  – Han var ju en mästare på den form han själv skapade och utvecklade. Det är svårt att skapa en form som nästan spränger sina egna gränser, på det sättet var han ju en mästare. Han var unik med sin otroliga formkänsla och komplikationen i det han skrev.

  Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, konstaterar att Torgny Lindgren betytt mycket för förlaget som han var trogen i 50 år.

  – Vi kommer att sakna honom oerhört mycket. Torgny var en av våra allra största berättare. Han var en unik röst, som naturligtvis kommer att finnas kvar länge.

  Torgny Lindgren avled efter en längre tids sjukdom. I en Expressenintervju 2014 sa han att han inte var rädd för döden, men att den blivit mer närvarande.

  – Jag vet om den. Jag vinkar till den med vänster hand.

  Författaren Stig Larsson uttrycker respekt för Lindgren.

  – Jag kände honom lite grann. Jag uppfattar honom som en av de författare jag respekterar i Sverige, säger Stig Larsson.  

  SvD:s litteraturkritiker John Sjögren skrev en längre essä om Torgny Lindgren i sin bok ”Konstens sakrament”:

  – Torgny Lindgren hade en sällsynt förmåga att förvandla de allra största livsfrågorna till tillgänglig och inte sällan vansinnigt rolig berättarkonst. Han var otroligt beläst, men själv aldrig svårläst. Det fanns en lätthet i allt han skrev. Bibeln ekar genom det mesta han skrivit och hans katolska tro genomsyrar många av böckerna. Hans romaner och noveller präglas av vad man skulle kunna kalla en ”sakramental livskänsla”. Livets, inte minst människans, helighet är det stora temat i hans författarskap, säger John Sjögren.

  Författaren Åke Lundgren har svårt att ta in beskedet, trots att det var väntat:

  – Torgny var en man och författare som jag träffade många gånger. Vi samtalade mycket, vi framträdde tillsammans och vi är släkt. Så det är lite svårt att ta in faktiskt, säger han.

  – Torgny har betytt väldigt mycket och jag tror framförallt att han har breddat intresset för litteraturen. Och sedan har han ju lyft fram den här landsändan på ett sätt som är unikt. han är väl den som lyckades nå flest, beroende på att han hade så många bottnar i sitt sätt att skriva. Torgny kunde läsas på så många sätt – och vi kände ju igen oss väldigt mycket i det han skrev, även om han uppfann en egen värld och ett eget landskap i sina berättelser, säger Åke Lundgren. 

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X