Richard Tellström:Tore Wretman återuppfann ätandet

Tore Wretman var en gastronomins renässansmänniska som förändrade svenskarnas syn på vad ett restaurangbesök kan vara. En ny biografi porträtterar den inflytelserika kocken och restauratören.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Tore Wretman (t h) i köket på Stallmästargården.

Tore Wretman (t h) i köket på Stallmästargården.

Foto: FOTO: TT
Annons

En restaurangs framgång är, tvärtemot vad man kanske tänker sig, inte nödvändigtvis kopplad till hur god restauratören tycker att maten är, eller till hur väl rätterna är tillagade. I stället är en restauratörs viktigaste egenskap att förstå vad gästen vill med besöket, vilka maträtter och smakkombinationer som uttrycker gästens ideal och vad gästen vill betala för. En restaurang är ett tempel där en gäst bekänner sin matkulturella trosuppfattning. Lyckan för en krögare ligger därför i att förstå gästens idévärld. En 1900-talsrestauratör som till fullo förstod sin gäst var Tore Wretman (1916–2003).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons