”Toppstyrningen blir en katastrof för hela sporter”

Med hot om indragna bidrag pressar Riksidrottsförbundet resursberoende specialförbund att slakta väl fungerande tävlingsstrukturer för barn och unga. Förbundet tar avarter inom de stora lagsporterna som intäkt för att diktera regler, vilka på sikt stäcker unga ambitiösa talanger och underminerar individuella idrotters attraktionskraft, skriver frilansjournalisten Jens Fellke.

Under strecket
Publicerad

Sportskola i Peking, Kina. Hur ska vi kunna konkurrera internationellt inom till exempel bordtennis, undrar journalisten Jens Fellke och kritiserar Riksidrottsförbundet.

Foto: Leif R Jansson/TT

Jens Fellke

Foto: Privat
Annons

David Björkryd är elva år och älskar bordtennis. Sen han var fyra har han lekt och tränat pingis. Mycket pingis. Med sällsynt talang, lust och energi spelar han nu för att lära sig så mycket han nånsin kan. I framtiden hägrar drömmen att bli proffs, spela i landslaget, nå världstoppen. Nästa vår avgörs ungdoms-SM i hans hemstad Eskilstuna, men då är David förbjuden att vara med. Han anses för ung. Det anses skadligt för honom att delta. Fast han hade kunnat vinna hela 13-årsklassen. Istället förpassas han nu till läktaren.

Det finns många unga ambitiösa flickor och pojkar som med glädje viker sin fritid för utmaningar vid bordtennisbordet. Och som inget hellre hade velat än att få spela det där ungdoms-SM:et, att mäta sig med andra på årets tävlingshöjdpunkt – om att bli svensk mästare.

Annons
Annons
Annons