Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Torbjörn Isacson: Topprevisorer varnas av revisorsnämnden

Granskningen av SCA

Revisorsnämnden varnar två av revisionsjätten PWC:s topprevisorer för deras deltagande i SCA:s jakter. Det handlar om Anders Lundin och Anna-Clara af Ekenstam. Den senare har nyligen varit ordförande för branschorganisationen FAR.

[object Object]
Reklam för PWC i tunnelbanan. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Revisorsnämnden varnar PWC:s båda revisorer Anders Lundin och Anna-Clara af Ekenstam efter deras deltagande i SCA:s omtalade lyxjakter. PWC har varit revisor i SCA i flera decennier, och PWC har bara under 2000-talet haft intäkter på över 1,3 miljarder kronor från skogskoncernen.

Både PWC och SCA, representerat av chefsjuristen Mikael Schmidt, hävdade från början att det främst handlade om seminarier och att jakten var ett väldigt litet inslag. Dagens Industri kunde sedan avslöja att det inte stämde.

Revisorsnämnden konstaterar också att inslaget av representation – jakt och måltider – varit ”relativt omfattande”, liksom värdet av representationen. De båda revisorerna hade dessutom jakt som fritidsintresse, vilket torde ha gjort erbjudandet att delta i jaktaktiviteterna attraktivt, konstaterar nämnden.

Annons
X

Enligt Revisorsnämnden har de äventyrat sin opartiskhet och självständighet, och därmed sina skyldigheter som revisorer. Deltagandet i representationen har skett under flera år. Att SCA är börsnoterat gör det extra allvarligt.

Varningarna är något av en mardröm för en bransch som sedan tidigare är kraftigt ifrågasatt. I den pågående HQ-rättegången är exempelvis den tidigare revisorn en av de åtalade.

Det är dessutom långt ifrån första gången som PWC:s agerande i SCA ifrågasätts.

På SCA:s stämma förra våren rasade en lång rad större aktieägare mot både hur bolaget drivits, och hur revisorerna skött sitt jobb.

AMF:s aktiechef Anders Oscarsson riktade då sylvass kritik mot de två PWC-revisorerna:

”1837 skrev HC Andersen sagan om Kejsarens nya kläder. Det sorgliga är att vi nu upplevt den 178 år senare. Ingen har vågat säga sanningen till styrelsen och avgående vd om överkonsumtion av flyg och jakt. Det sorgliga är att ingen har vågat säga att kejsaren varit naken. Inte ens vår revisor. Man har sovit gott på sitt pass.”, sa Anders Oscarsson.

”Förtroendet har spruckit för PWC”, konstaterade Anders Oscarsson vidare.

Till med från FAR, revisorernas branschorganisation, har det kommit kritik mot ett allt för nära umgänge med de företag man är satt att granska.

”Generellt är det mycket olämpligt att revisorn deltar i en älgjakt som kundföretaget bjuder in till”, sa Dan Brännström, generalsekreterare för branschorganisationen FAR, i samband med att jakten avslöjades.

Liksom Revisorsnämnden har Brännström pekat på att kraven är extra höga i börsnoterade företag.

Varningen blir extra pikant när man läser vad Anna-Clara af Ekenstam själv sade när hon hösten 2012 valdes till ny ordförande i just FAR.

”Att stärka förtroendet för revisions- och rådgivningsbranschen är en av de viktigaste uppgifterna framöver. Som bransch måste vi våga syna oss själva i sömmarna för att se om vi verkligen gjort allt för att stärka förtroendet.”, sa hon då.

Att revidera och ge råd till SCA har i decennier varit en väldigt lukrativ verksamhet för PWC, som fått miljardintäkter. Firman har även reviderat Bromma Business Jet, flygbolaget som skött de så kritiserade flygresorna för SCA-topparna.

SvD Näringsliv har dessutom kunnat avslöja att firman varit revisor för bolag som ingått i Sverker Martin-Löfs privata bolagssfär. Sverker Martin-Löf var under många år den ledande personen i både SCA och Industrivärdensfären.

Industrivärdensfären har länge varit en guldgruva för PWC, och stått för väldigt höga intäkter. Jämfört med svenska PWC har det kunnat handla om cirka 10 procent av ett års omsättning, och en ännu större andel jämfört med PWC:s svenska verksamhet för storbolag.

PWC hävdar att stora delar av intäkterna är till revisionsjättens internationella verksamhet, och att Industrivärdensfären står för en klart mindre del av den svenska verksamheten. Men oavsett hur man jämför så är det gigantiska intäkter för PWC.

SCA har nu sin revision ute på upphandling. En av de firmor som kommit med anbud är jätten EY, mer känd som Ernst & Young. Som huvudkandidat ska EY enligt uppgift ha fört fram firmans svenska ordförande Helene Siberg Wendin. Men därefter har Helene Siberg Wendin också fått en varning av Revisorsnämnden, och åtalats för sin roll som revisor i bilföretaget Saab.

Det verkar med andra ord inte helt okomplicerat att hitta en lämplig ny revisor i SCA.

Men Industrivärdens nya vd Helena Stjernholm talar mycket om de förändringar som väntar inom sfären. Byten av revisorsfirma i ett antal bolag lär hamna på den listan.

Få SvD Näringslivs dagliga nyhetsbrev

Anmäl dig här!

Annons
Annons
X

Reklam för PWC i tunnelbanan. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X