Annons
X
Annons
X

Toppnotering för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna når en ny toppnotering enligt Skops väljarbarometer.

Av SvD, TT

Partiet ökar i tredje mätningen i rad och går fram 4,1 procentenheter till 34,9 procent. Den rödgröna oppositionen har stöd av 49,1 procent och leder klart över alliansens 43,9 procent. Alla regeringspartier tappar och Kristdemokraterna sjunker allt längre ned under riksdagsspärren och får 2,9 procent.

Tidigare har det spekulerats i om alliansen skulle kunna samarbeta med Miljöpartiet för att få majoritet i riksdagen, om rösterna från de egna allianspartierna inte skulle räcka till. Dessutom har Sverigedemokraterna röstat som alliansen i många frågor. Men Moderaternas partisekreterare Kent Persson vill inte svara på vilket eller vilka andra partier de skulle kunna tänka sig att samarbeta med om KD inte kommer in i riksdagen.

– Det är en hypotetisk fråga. När vi går ut i valrörelsen kommer vi uppträda som alliansen, och jag känner mig trygg med att KD kommer in i riksdagen, säger han till SvD.

Annons
X

Under maj månad kommer Kristdemokraterna att jobba mer intensivt med situationen för barn och unga, bland annat inom familjepolitik, barns och ungdomars hälsa och den psykiska arbetsmiljön i skolan. Men Acko Ankarberg, partisekreterare för Kristdemokraterna, nekar till att kampanjen skulle vara ett sätt att lyfta partiets dåliga resultat.

– Vi arbetar inte beroende på opinionssiffror utan för att vi inte tycker att det är tillräckligt bra för barn och unga i Sverige. Det ska bli intressant att se hur väljarna tar emot det, säger Acko Ankarberg.

I Skops väljarbarometer går Sverigedemokraterna framåt med 1,6 procentenheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT-svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X