Annons
X
Annons
X

Toppnamn uteblev – regeringen vann

Med bara en enda röst, 154 mot 153, beslutade riksdagen oväntat att inte begära att regeringen drar tillbaka förslaget om att höja brytpunkten för när statlig skatt ska betalas, trots att S, V, MP och SD i finansutskottet föreslagit det. Resultatet berodde på en kvitteringsmiss.

Av TT
(uppdaterad)
Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte.
Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte. Foto: TT

Det oväntade resultatet av omröstningen möttes med jubel och applåder på den borgerliga sidan. I oppositionen rådde förvirring efter det oväntade nederlaget.

De rödgröna och SD förlorade på grund av att Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och socialdemokraten Carina Hägg var frånvarande utan att ha meddelat att de skulle vara det. Hade de anmält frånvaro hade de borgerliga partierna kvittat ut tre ledamöter på sitt håll.

Enligt Jonas Sjöstedts pressekreterare Jose Gutierrez var Vänsterledaren frånvarande på grund av han hade fått besked om att han utkvittad. Det var ett internt missförstånd inom partiet som gjorde att han inte fanns på plats vid voteringen.

Annons
X

– Om han inte hade trott att han var utkvittad hade han förstås varit på plats vid voteringen, säger Gutierrez.

Hos Socialdemokraterna handlade inte om något internt missförstånd som i V. Damberg och Hägg var på ett internationellt S-seminarium i riksdagens andrakammarsal och kom inte till voteringen i tid.

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Damberg till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han understryker att S inte har ändrat uppfattning och att partiet kommer att titta på hur man ska ta frågan vidare.

  – Vi hade gärna vunnit den här voteringen. Vi kommer inte att lyfta samma omröstning om två veckor igen, så är spelreglerna i riksdagen, säger Damberg.

  Han framhåller att resultatet om de rödgröna och SD hade vunnit voteringen hade blivit en uppmaning till regeringen att dra tillbaka förslaget. Men det, konstaterar han, har ju redan statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att regeringen tänkte strunta i.

  – Frågan är inte avgjord, säger Damberg.

  Statsminsiter Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade omröstningssegern från EU-toppmötet i Bryssel.

  – Då får jag gratulera en dryg miljon löntagare i Sverige till att ha kommit ett steg närmare till att få lite mer kvar av lönen.

  – Sedan vill jag ju understryka att jag tror att socialdemokratins och Sverigedemokraternas gemensamma kamp mot en dryg miljon löntagare riskerar att fortsätta.

  Trots att omröstningen nu gick majoriteten (rödgröna och SD) emot är sista ordet inte sagt om brytpunkten. Regeringen har sagt att den i alla fall tänkte strunta i det tillkännagivande om att dra tillbaka förslaget som hade blivit resultatet om den de rödgröna och SD hade vunnit omröstningen.

  De rödgröna har sagt att de i så fall har tänkt återkomma med ett nytt initiativ när riksdagen 20 november har tagit rambeslutet om budgetpropositionens utgifter och beräknade inkomster. De kan då, om de får majoritet, skriva ett lagförslag i finansutskottet om att skattesänkningen inte ska genomföras vid årsskiftet.

  Sverigedemokraterna planerar att ta ett nytt utskottsinitiativ för att riksdagen ska be regeringen stoppa förslaget om höjd brytpunkt, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han anser att det är ”pinsamt” att strul med kvittningssystemet ska avgöra en så het politisk fråga.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X