Annons
X
Annons
X

Toppmötets ödesfrågor

Morgondagens EU-toppmöte i Bryssel är det tjugonde i ordningen sedan skuldkrisen tog Europa i sitt grepp. SvD Näringsliv listar de viktigaste punkterna på agendan.

Utspelen har stått som spön i backen inför det två dagar långa EU-toppmöte som inleds i Bryssel imorgon. Diskussionen om en gemensam skuldbörda har blivit en vattendelare bland EU:s ledare och det kanske tyngsta utspelet stod Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy för då han i tisdags presenterade ett nytt och
radikalt förslag för EU samarbetets framtid.

LÄS MER:
”Bara Tyskland kan lösa eurokrisen”

Toppmötet, som samlar stats- och regeringschefer från samtliga EU-länder, kommer att domineras av diskussioner kring ekonomisk politik, och Van Rompuys förslag om ett utökat överstatligt samarbete inom valutaunionen kommer garanterat sätta agendan. Därutöver tillkommer diskussioner om tillväxtåtgärder för det sargade EU samt fastställandet av EU:s nästa budget. Även situationen i Syrien är en punkt på dagordningen.

Annons
X

LÄS MER:
”Chefsekonom sågar nya euroförslaget”

Tillväxten

Kraven på tillväxtfrämjande åtgärder kommer från franskt håll. Europeiska rådet kommer att ta ställning till det av Francois Hollandes föreslagna tillväxtpaket motsvarande 1150 miljarder kronor öronmärkta för infrastrukturprojekt, regionala stödfonder samt en ökning av Europeiska investeringsbankens kapital. Att förslaget skall klubbas igenom ses av många som troligt.

En stärkt europakt

Tisdagens förslag för eurosamarbetets framtid har tagits fram av Herman Van Rompuy, tillsammans med ECB-chefen Mario Draghi, eurogruppens ledare Jean-Claude Juncker och EU-kommissionens ordföranden José Manuel Barroso. Förslaget beskrivs som en planskiss för ett framtida, och förstärkt, valutasamarbete och inkluderar förslag på en gemensam bankunion, gemensamma budgetregler samt en gemensam ekonomisk politik.

Euroobligationer och gemensam upplåning

Under månaderna som gått har allt fler europeiska stater plågats av höga upplåningsräntor som försvårar deras finansiering på den privata marknaden. Spanien lämnade på måndagen in en formell begäran om nödlån till hjälp för sin krisande banksektor. Även Cypern har gått till EU för hjälp.

Tyskland, som fått se sin egen upplåningsränta börja dra iväg, fortsätter dock hårdnackat motsätta sig alla förslag på en gemensam upplåning i form av en euroobligation. Landets förbundskansler Angela Merkel har under veckan framhärdat i sin kritik av alla förslag till en EMU-gemensam upplåning, vilket borgar för att det kommer att bli kärvt kring förhandlingsbordet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X