Annons
X
Annons
X

Topplista: Storstäderna som lockade oss mest

Storstäder i Europa var vanligaste resmålet när svenskarna åkte utomlands på semester förra året. En tydlig restrend är att fler blickar mot öster – men vinnaren har behållit sin plats på tio-i-topp-listan över mest populära storstäder sedan 2014.

Utanför amfiteatern Colosseum i Rom.

Foto: Gregorio Borgia/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Tionde plats: Rom

[object Object]
Utanför amfiteatern Colosseum i Rom. Foto: Gregorio Borgia/AP

De klassiska resmålen står högt i kurs när förra årets resvanor summeras. En av dem är den historiska staden Rom, som är uppbyggd på sju kullar: Palatinen, Capitolium, Aventinen, Caelius, Esquilinen, Quirinalen och Viminalen.

När du är i Rom får du absolut inte missa ett besök i Vatikanen där du hittar en av världens största kyrkor, St Peterskyrkan och Sixtinska kapellet, som rymmer några av världens mest kända konstverk. Drottning Kristina ligger begravd i de vatikanska grottorna under kyrkan.

Övriga sevärdheter är Colosseum, Fontana di Trevi, Kapuchinermunkarnas kryptia, mattemplet Eataly och Villa Borghese, Basilica di San Clemente, Pantheon och Spanska trappan.

Annons
X
Annons
X

Turister på Karlsbron över floden Moldau. I bakgrunden syns S:t Vituskatedralen och slottet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Nionde plats: Prag

[object Object]
Turister på Karlsbron över floden Moldau. I bakgrunden syns S:t Vituskatedralen och slottet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste resetrenden är att fler svenskar väljer att resa till Östeuropa, som Tjeckien i det här fallet. Själva stadskärnan i Prag, som räknas vara en av Europas vackraste huvudstäder, upplevs bäst med apostlahästarna.

SvD Resor guidar till en trevlig promenad genom Tjeckiens huvudstad. Häng med från Václavplatsen, via Nationalteatern, Lillsidan, Pragborgen och Karlsbron till Gamla stan. Dagen avslutas med gulasch, schnitzel och tjeckiska folktoner.

Annons
X
Annons
X

Istanbuls centrum.

Foto: Ibrahim Usta/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Åttonde plats: Istanbul

[object Object]
Istanbuls centrum. Foto: Ibrahim Usta/AP

Istanbul klättrar många placeringar på listan jämfört med föregående år. Det är Turkiets största stad, belägen vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien. Trots att Ankara är huvudstaden, så är Istanbul landets kulturella och ekonomiska centrum.

Istanbul är den enda staden i världen som ligger i två världsdelar, Europa och Asien. Det spännande resmålet med starka influenser från både väst och öst lockar årligen till sig en mängd turister.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  St Stephen Basilica i Budapest, Ungern.

  Foto: Balazs Mohai/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 10

  Sjunde plats: Budapest

  [object Object]
  St Stephen Basilica i Budapest, Ungern. Foto: Balazs Mohai/AP

  Ungerns familjevänliga huvudstad, med cirka 1,7 miljoner invånare, består sedan 1873 av stadshalvorna Buda och Pest.

  När man ser stadens magnifika byggnader är det lätt att förstå varför delar av staden finns med på Unescos världsarvslista. Hjältarnas torg, som ligger i Pest, listas som världsarv. Stadsdelen Buda har mer historisk karaktär och där finns bland annat slottshöjden med Kungliga slottet, Nationalgalleriet, Mattiaskyrkan och Vår frus kyrka.

  Staden har även Europas största badhus, Széchenyi, där vattnet kommer från varma källor. Budapest är en livlig huvudstad som de senaste åren har blivit ett populärt resmål att besöka.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Turister solar på solstolar under parasoll på en badstrand i Malaga.

  Foto: Tina Remius Strömberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 10

  Sjätte plats: Málaga

  [object Object]
  Turister solar på solstolar under parasoll på en badstrand i Malaga. Foto: Tina Remius Strömberg/TT

  Spanien är ett av de länder som många nordbor lockas av mest. Speciellt charmiga Málaga på den spanska solkusten, Costa del Sol, som är en klassiker väl värd att besöka året runt. SvD tipsar dig om solkustens doldisar.

  Calle Granada är en inbjudande och pulserande gata mitt i Málaga. Kvarteret kryllar av boklådor, små matbutiker och lokala restauranger med uteserveringar. Här samlas lokalbor och turister sida vid sida, för att beställa spanska churros och något gott att dricka.

  Marques de Larios som leder till Málagas svar på Stureplan, Plaza de la Constitución, är it-folkets mötespunkt. Stället kryllar av lyxiga kaféer och trendiga restauranger som inkluderar saltade notor. Stranden börjar vid fyren och sträcker sin vita båge långt norrut.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Turister vid Eiffeltornet.

  Foto: Jacques Brinon/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  Femte plats: Paris

  [object Object]
  Turister vid Eiffeltornet. Foto: Jacques Brinon/AP

  Paris kallas ofta för romantikens och ljusets huvudstad. Staden har cirka 2,2 miljoner invånare och är indelad i 20 arrondissement. Eiffeltornet, Triumfbågen och Notre Dame med sina vackra spiror är kända sevärdheter.

  Strosa längs Seine och kolla in bokförsäljarna "Les Boquinistes" som står och säljer en salig blandning av begagnade böcker, affischer och vykort. Här finns sällsynta förstahandsutgåvor och böcker på alla möjliga språk.

  Missa inte alla vackra broar som löper över floden, eller ett besök i Paris äldsta del – den lilla ön Ile de la Cité.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Utsiktsplats i Barcelona.

  Foto: Emilio Morenatti/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 10

  Fjärde plats: Barcelona

  [object Object]
  Utsiktsplats i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti/AP

  Barcelona är Spaniens näst största stad och Kataloniens huvudstad med drygt 1,6 miljoner invånare. Staden är världskänd för sin arkitektur och Antonio Gaudís unika byggnadsverk. De mest besökta är Sagrada Familia-katedralen, Parc Güell-parken, Casa Batlló-museet och La Pedrera med sina fantasifulla tak.

  Det finns även tre klassiska museer i staden som är värda ett besök. Mirómuseet, uppe på Montjuïc-berget med fantastisk utsikt över staden, är ett av dem. De två andra är Picassomuseet och det moderna konstmuseet, Museu d'Art Contemporani.

  Europas största fotbollsstadion Camp Nou, som även används till konserter, är också en stor turistattraktion.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Nyårsfirande vid Brandenburger Tor, en kombinerad stadsport och propylé som har kommit att bli en symbol för Berlin.

  Foto: Markus Schreiber/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  Tredje plats: Berlin

  [object Object]
  Nyårsfirande vid Brandenburger Tor, en kombinerad stadsport och propylé som har kommit att bli en symbol för Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP

  **Precis som med så **många andra storstäder är det svårt att få översikt över Berlin på en dag. Staden är så pass stor, pulserande, skiftande, kontrastfylld och packad med historia att den knappast låter sig upplevas ens under en långhelg, skriver SvD Resor.

  Om man är intresserad och vill veta mer om livet i Berlin under Sovjets ockupation ska man besöka DDR-museet. På detta museum får man se utställningar som visar hur staden såg ut under ockupationen.

  Delar av Berlinmuren från den tiden finns bevarat och kan ses från olika håll av staden. Vid den södra gränsen mellan Wedding and Mitte finns den historiska gränskontrollen mellan öst och väst: Checkpoint Charlie. Det är en populär sevärdhet där du kan lära dig mer om murens historia genom att ta en guidad tur.

  Annons
  X
  Annons
  X

  En husbåt på en kanal i Amsterdam.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  Andra plats: Amsterdam

  [object Object]
  En husbåt på en kanal i Amsterdam. Foto: Janerik Henriksson/TT

  Här blandas pulserande storstadsliv med småskalig kvarterskänsla, vilket bildar en gemytlig atmosfär. Staden är behändig då det mesta ligger inom promenadavstånd, i stället för jobbig biltrafik domineras centrum av vatten och cykelvägar. Bohemiskt båthusliv är något som ofta förknippas med staden.

  Många väljer dessutom att cykla fram över stadens broar och sluttande gator, så vitt man inte föredrar att ta en båttur längs den idylliska kanalen för att spana in de kreativa kvarteren.

  I Jordaan ligger Anne Franks hus som alltid är värt ett besök. Det ligger i ett trendigt bostadsområde med flera gallerier, barer, restauranger, lokala marknader, vintageaffärer och exklusiva designbutiker.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Grönområde intill parlamentet i London.

  Foto: Tim Ireland/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 10

  Första plats: London

  [object Object]
  Grönområde intill parlamentet i London. Foto: Tim Ireland/AP

  Precis som föregående år ligger London i topp när det gäller populära resmål. Vänstertrafik, dubbeldäckare och miljontals bilar möter tusental turister dagligen. Hit kan man återvända om och om igen utan att tröttna, för det finns massor att göra i den brittiska huvudstaden.

  Om du redan har prickat av kända sevärdheter som ­Buckingham Palace, Big Ben, London Eye, Oxford Street, Piccadilly Circus, London Bridge och Madame ­Tussauds, så kan du ägna dagen åt att promenera längs South Bank, på Themsen-flodens södra sida. Där finns gott om vintagebutiker, hippa kaféer, restauranger, matmarknader och tjusiga tesalonger.

  Missa inte The Shard, en skyskrapa i Southwark vid Themsens södra strandlinje, bredvid järnvägsstationen London Bridge. Med sina 309 meter är detta västra Europas högsta byggnad, som bjuder på en hisnande utsikt över hela London.

  Källa: Listan över mest populära storstäder har sammanställts av internetresebyrån Travellink. Statistiken baseras på omkring en miljon köpta resor i Norden, till och med den 28 december 2015.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X