Annons
X
Annons
X

Topphemligt internetprojekt avslöjat i Storbritannien

Håller brittiska myndigheter på att utveckla ny teknik för att ständigt övervaka medborgarnas internetanvändande? Det nya projektet Mastering the Internet skapar nu frågetecken i Storbritannien och enligt Sunday Times handlar de topphemliga planerna om en massiv övervakning av samtliga medborgare.

Medan den svenska debatten till stor del handlat om Ipred och EU:s telekompaket är det datalagring som i Storbritannien blivit den heta frågan.

EU:s datalagringsdirektiv har just införts och nu pågår en glödhet strid om hur långt staten ska få gå i kampen mot terrorism och i brottsutredningar.

Förra veckan tvingades den brittiska inrikesministern Jacqui Smith backa från planerna på att införa en central statlig databas för all information om vem som ringt vem, när och hur.

Annons
X

Precis som i Sverige, där datalagringsdirektivet ska införas senare i år, vill nu den brittiska regeringen istället att internet- och telefonoperatörerna själva sparar uppgifterna i egna databaser.

Men beskedet har fått ett ljummet mottagande. Kritikerna anser att det stora problemet kvarstår: bara det faktum att information om vem som ringer vem, vem som skickar e-post eller sms till varandra och när britter kopplar upp sig på internet ska sparas hotar den personliga integriteten.

Och i helgen fick de nytt vatten på sin kvarn. Då avslöjade Sunday Times att den statliga myndigheten GCHQ – som kan ses som en brittisk motsvarighet till Försvarets radioanstalt (FRA) – får över tolv miljarder kronor för att under tre år utveckla ett nytt system att övervaka internet.

Projektet, med det kanske övertydliga namnet Mastering the Internet, ska enligt tidningen göra att GCHQ kan kontrollera samtliga e-postmeddelanden som skickas, se vilka sajter som britterna surfar in på och avlyssna all brittisk ip-telefoni.

Och till skillnad från datalagringsdirektivet ska myndigheten också få rätt att kontrollera innehållet i trafiken och läsa e-post och sms och se exakt vad användarna gör på internet.

Enligt Sunday Times ska tusentals ”svarta boxar” placeras ut i det brittiska nätet och avlyssna internettrafiken, samtidigt som myndigheten i högkvarteret i Cheltenham i västra England i real-tid ska kunna se vad brittiska internetanvändare gör.

Dessutom ska myndigheten enligt tidningens uppgifter kunna avlyssna mobiltelefonsamtal och samtal i det fasta telefonnätet. Målet är enligt tidningen att avslöja terrorister.

Avslöjandet har fått stora rubriker i Storbritannien och nu talas om ett nytt steg på vägen mot ett storebrorssamhälle. Det har fått GCHQ att skicka ut ett pressmeddelande, vilket enligt Daily Telegraph är ytterst sällsynt.

I pressmeddelandet erkänner myndigheten att projektet Mastering the Internet pågår, men att det inte handlar om att ta fram ny teknik för att övervaka samtliga britters internetanvändande. Inte heller ska några uppgifter sparas i stora databaser.

Tanken är istället att GCHQ ska följa med i teknikutvecklingen och använda internet i kampen mot terrorister. Men vad det innebär avslöjar inte myndigheten.

Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X