Annons
X
Annons
X

Toppforskare går till USA – för gammal för Sverige

Efter över fyrtios års framgångsrik insats som internationellt uppmärksammad toppforskare vid Karolinska Institutet (KI) drar nu professor Jan-Åke Gustafsson vidare till Houston i Texas. En viktig orsak är svensk åldersdiskriminering.

(uppdaterad)

Hela 80- och 90-talen arbetade han frenetiskt med att starta och etablera forskningsbyn Novum i Huddinge inom KI:s ram till ett av Sveriges ledande pionjärcentrum framför allt för hormonforskning i världsklass.

Nu håller han på att göra om samma bedrift vid universitet i Houston i Texas. Med stöd av anslag på 25 - 30 miljoner dollar bygger han ett speciellt centrum för så kallade nukleära receptorer vid universitetet med målet att omfatta 150-200 forskare i samverkan med 13 sjukhus i Houstonområdet.

Bland de forskare som redan börjat arbeta finns ett tiotal som följt med från KI och Stockholm till Texas-metropolen.

Annons
X

– Jag fick ett så frestande erbjudande som jag inte kunde motstå, säger han själv om det stora projektet. Det finns så mycket av entusiasm och pionjäranda i Houston som lockar mig.

En starkt bidragande orsak är samtidigt åldern. Nästa sommar han fyller 67 och då måste även de som inte vill något annat än arbeta vidare trappa ned, enligt de svenska reglerna:

– Jag kan inte tänka mig det, säger han. Jag vill fortsätta forska och ta fram nya kunskaper som kan komma till nytta. Det känns som jag fortfarande har mycket mer att ge.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I USA är åldersattityderna totalt annorlunda:

  – Under hela beslutsprocessen i Houston har ingen enda till exempel frågat hur gammal jag är, säger han. Där är det irrelevant. Det enda som räknas är kompetensen.

  Trots flytten från fadershuset KI behåller han några band för att hålla liv i den svenska delen av forskningen. 20 procent av hans arbetstid ska fortfarande gå till KI och han hoppas på närmare samarbete mellan KI och Houston.

  Just nu befinner han sig i Sverige och Lund när det tillkännages att han fått ett av Sveriges och Europas största medicinska pris: Fernströms Stora Nordiska Pris på en miljon kronor.

  – Mycket hedrande, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X