Shazam!Låter inte sofistikerat – men detta är en toppenfilm

 Zachary Levi och Jack Dylan Grazer i ”Shazam!”.
Zachary Levi och Jack Dylan Grazer i ”Shazam!”. Foto: Warner Bros Pictures

”Shazam!”, regisserad av svenske David F Sandberg, är en toppenfilm. 15-årige Billy Batson utses till superhjälte av en trollkarl: om han skriker ”Shazam!” förvandlas han från tonåring till biffig superhjälte. Filmen blinkar snyggt till andra kroppsbytarfilmer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Först lite skapelseberättelse: Shazam är en superhjälte i DC Comics-världen och beskyddare av den fiktiva staden Fawcett City. Första gången han förekom i en serie var 1940 och egentligen heter han Billy, men länge refererade man till honom som Captain Marvel (ja). Figuren har också ansetts varumärkessnylta på Superman. Fast om det där låter invecklat så kan jag trösta er med att man inte behöver ha ett smack bakgrundskoll för att gilla filmen som heter ”Shazam!”.

Huvudpersonen heter, som i förlagan, Billy Batson, och är en föräldralös femtonåring som rymt från alla sina fosterhem. Socialtjänsten placerar honom i ett nytt hem med ett gäng andra barn, och trots att Billy försöker köra rebellstil är det uppenbart att han är en vänlig själ – inte minst när hans fosterbror Freddy får spö av ett par idioter i skolan och Billy rycker ut till hans försvar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons