Annons

”Toppen med kontrollerna”

En beräkning gjord av Vägverket och MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, visar att 15 000 förare varje år sätter sig bakom ratten trots att de druckit alkohol. Hur stort mörkertalet är kan ingen säga.

Under strecket
Publicerad

- De flesta rattfyllerister som har riktigt höga halter av alkohol är alkoholister som blivit stoppade flera gånger tidigare, säger Fredrik Ståhle, polisinspektör vid trafikenheten i Stockholms län. Tillsammans med fyra kolleger tillbringar han fredagseftermiddagen vid infarten till köpcentrat i Bromma. Bil efter bil vinkas in och alla får blåsa i alkoholmätaren. - Vi försöker vara strategiska. En fredagseftermiddag är det många som tagit ett glas på jobbet och är på väg hem. Sedan handlar det förstås mycket om att synas, säger Fredrik Ståhle.

Alkomätaren ger utslag på utandningsluft som innehåller mer än 0,2 promille alkohol. Visar den digitala rutan positivt tas föraren in till närmaste polisstation för ytterligare en kontroll. - Den mätaren vi har på plats ger en indikation på att föraren har druckit alkohol, men den fungerar inte som bevismaterial, därför måste föraren lämna ett utandningsprov till innan man kan fastställa att han är berusad, säger Fredrik Ståhle. De som oftast fastnar i deras kontroller är alkoholiserade personer med höga promillehalter och dagen efter körarna. - Många har planer för dagen efter festen och då gör man det man planerat, utan att tänka på att man kan ha alkohol kvar i kroppen, säger Fredrik Ståhle.

Annons
Annons
Annons