Toppchefer sitter löst

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Det blåser nya vindar i Tyskland. De stora, institutionella aktieägarna har börjat ställa krav på underpresterande företagsledningar, rapporterade Näringsliv i går, med anledning av den förintande kritik som riktats mot biljätten Daimler Chryslers koncernchef Jürgen Schrempp vid veckans bolagsstämma. I USA har de vindarna nått rena stormstyrkan.
Kraven på styrelserna har skruvats upp drastiskt - både från storplacerare som pensions- och hedgefonder och från stridslystna marknadsövervakare.
Det har lett till att en allt längre rad av näringslivskändisar fallit som dominobrickor de sen-aste månaderna. Disneys Micael Eisner, Hewlett-Packards Carly Fiorina, Fannie Maes Franklin Raines och en av landets mest respekterade och beundrade företagsledare, försäkringskoncernen AIG:s Maurice ”Hank” Greenberg, har tvingats lämna sina poster under uppmärksammade och i flera fall förödmjukande former.
Just nu är det högste chefen för en annan ”Wall Street-institution” som känner marken gunga
under sig - Morgan Stanleys despotiske styrelseordförande och koncernchef Philip Purcell.
Allt detta är följden av att allt fler styrelser hamnar under korstryck från krafter som ibland går samman för att driva fram för- ändringar ute i företagen.

En pådrivande kraft är de ano-nyma hedgefonder som vuxit snabbt under de senaste åren och som kräver avkastning. Hedgefonden Copper Arch Capital har exempelvis spelat en ledande roll i Morgan Stanley-dramat. Fonden ökade i höstas sin ägarandel i investmentbanken och dess chef Scott Siprelle - som tidigare arbetat i Morgan Stanley - skrev ett brev där han krävde att koncernen ska göra sig av med kreditkortsrörelsen Discover och /eller den mäklarrörelse som riktar sig till allmänheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons