Topparna sågar nya EU-regler

Svenska näringslivstoppar är starkt kritiska till den nya internationella ”grönboken” om bolagsstyrning, som EU har presenterat. De menar att den hämmar lönsamheten för svenska bolag. – Man håller på att kraftfullt förändra börsbolagens sätt att fungera, säger Caroline af Ugglas på Skandia Liv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Caroline af Ugglas

Caroline af Ugglas

Foto: YVONNE SELL / SVD / SCANPIX
Annons

Svenska börsbolag kommer att få en mängd nya hårdare regler. Det framgår av den så kallade Grönboken om bolagsstyrning, som EU har presenterat under våren. Slutsatsen är att europeiska börsbolag ska regleras allt hårdare och på i stort sett samma sätt. Anledningen är att ”invånarna ska återfå förtroendet för börsmarknaden”, heter det i förslaget, och för att undvika framtida kriser.

Mindre makt ska ligga hos ägarna, och mer ska skötas av myndigheter. Uppmärksamheten har uteblivit i svenska medier men på många börsbolags huvudkontor flödar irritationen. Nordeas hedersordförande Hans Dalborg skräder inte orden. Han menar att Grönboken innehåller regelförslag som inte passar in i det svenska systemet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons