Annons

Framtidens entreprenör 2016

5. Sensic

Utvecklar gassensorer för fordon och villapannor

Bo Hammarlund, grundare på Sensic, om företagets affärsidé.
Bo Hammarlund, grundare på Sensic. Foto: Martin Fältström Bo Hammarlund, grundare på Sensic. Foto: Martin Fältström

Fakta

Vd
Olle Westblom.
Affärsidé
Utvecklar tåliga gassensorer som styr förbränning.
Startår
2007.
Kapitalbehov
4,5 miljoner kronor 2016 och ytterligare 30 miljoner kronor under 2017.
Bolag/tjänst
Sensic
Satsningen i samarbete med Carnegie Carnegie

– Det är väldigt hedrande att bli uttagen bland de tio som går vidare. Det är roligt att inte bara tjänster och plattformar uppmärksammas, utan också ett hårdvarubolag som tillverkar grejer, säger Bo Hammarlund, grundare på Sensic.

Efter fjolårets dieselskandal med VW har intresset varit mycket stort från industrin, inte minst i Tyskland och USA. Om både förbränning och avgasrening sker på rätt sätt kan utsläppen minimeras. Detta har Sensic tagit fasta på och utvecklat en gassensor som tål hög värme och kan användas för att kunna styra förbränning. Gassensorn är tillverkad i kiselkarbid som monteras direkt i skorstenar eller avgassystem och man har utvecklat prototyper med fordonsjättar som Scania, Volvo Trucks och Ford.

– Vi har en unik gassensor som löser problemet med NOx (kväveoxider, reds anm) i avgaser. Det gynnar människors hälsa och spar på miljön. Även om elbilsmarknaden är på gång kommer vi att få leva med de stora lastbilarna i trettio år till – vår produkt löser ett stort miljöproblem, säger Bo Hammarlund.

Dela din åsikt med dina vänner