Annons
X
Annons
X

Topp tio: Världens rikaste människor

Affärstidningen Forbes har för trettionde året i rad listat världens rikaste människor – intressant är att en viss president gör ett ordentligt ras på den årliga listan. Här nedan följer listan topp i fallande ordning.

Foto: Thibault Camus/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

10. Michael Bloomberg

Foto: Thibault Camus/AP

Bloomberg är vd och ägare av Bloomberg L.P., ett mjukvaru-, data- och mediaföretag, baserat i New York. Bloomberg startade 1981 företaget tillsammans med några kollegor.

Bloomberg L.P. förser kunderna med finansiella mjukvaruverktyg såsom analytisk data och nyheter till finansiella bolag och organisationer genom Bloomberg Terminal. Bloomberg L.P. inkluderar även en nyhetsbyrå (Bloomberg News) och ett globalt tv-nätverk (Bloomberg Television). Han har också varit borgmästare i New York, mellan 2002 och 2013.

Enligt Forbes har Michael Bloomberg donerat mer än fyra miljarder kronor till bland annat vapenkontroll och klimatförändringar.

Han har tillgångar på 47,5 miljarder dollar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Phelan M. Ebenhack/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

9. David Koch

Foto: Phelan M. Ebenhack/AP

David Koch är kemisk ingenjör i grunden. År 1970 började han arbeta i familjebolaget, Koch Industries, det andra största privatägda företaget i USA. Han blev högste chef över Koch Engineering år 1979. 1983 blev han tillsammans med sin äldre bror Charles delägare i Koch Industries.

David Koch ses som en av de största filantroperna i USA. Han har bland annat donerat stora summor till Lincoln Center, New-York Presbyterian Hospital och the American Museum of Natural History. The New York State Theater döptes om till David H Koch center år 2008, på grund av en donation från Koch på 100 miljoner dollar tillägnat renoveringen av teatern.

Enligt Forbes har David Koch tillgångar på 48,3 miljarder dollar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Larry W. Smith/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

8. Charles Koch

Foto: Larry W. Smith/AP

Charles Koch är bror till ovannämnde David Koch. Han föddes den 1 november 1935 och har gjort sig ett namn som både affärsman och filantrop. Han är delägare, ordförande och verkställande direktör i Koch Industries. Charles och hans bror David äger var och en 42 procent av konglomeratet.

De mytomspunna Koch-bröderna räknas också som en av de mäktigaste politiska krafterna i USA, och är stora republikanska finansiärer.

Enligt Forbes har Charles Koch tillgångar på 48,3 miljarder dollar.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  7. Larry Ellison

  Foto: Eric Risberg/AP

  Larry Ellison var med och grundade Oracle och var dess vd fram till september 2014.

  Larry Ellison gick aldrig klart universitetet. Under 1970-talet började Ellison arbeta på Ampex Corporation. Bland annat arbetade han med en databas för CIA, som han kallade ”Oracle”. 1982 döptes företaget om till Oracle, efter sin flaggskeppsprodukt – Oracle-databasen.

  1990 sparkade Oracle tio procent av personalstyrkan, på grund av att de förlorade pengar. Krisen kom sig av att Oracle ville att kunder skulle köpa den största möjliga mängd mjukvara vid ett och samma tillfälle. Senare har Oracle återhämtat sig rejält.

  Enligt Forbes har Larry Ellison tillgångar på 52,2 miljarder dollar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jeremy Piper/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  6. Carlos Slim Helú

  Foto: Jeremy Piper/AP

  Från 2010 till 2013 räknade man med att den mexikanske affärsmannen Carlos Slim Helú var den rikaste personen i världen.

  Sin förmögenhet har han byggt genom investeringar i telekombranschen. Slim Helús konglomerat, Grupo Carso, är verksamt inom utbildning, hälsa industriell framställning, transport, media, energi, återförsäljning, sport och finansiella tjänster. Hans bolag motsvarar 40 procent av den mexikanska börsen och cirka sex procent av landets BNP.

  Enligt Forbes har Carlos Slim Helú tillgångar på 54,5 miljarder dollar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Esteban Felix/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  5. Mark Zuckerberg

  Foto: Esteban Felix/AP

  Mark Zuckerberg är en amerikansk datorprogrammerare och nätentreprenör. Han är mest känd för att vara medgrundare av, vd och ordförande för Facebook.

  Zuckerberg lanserade Facebook när han var student på Harvard år 2004. Zuckerberg och hans kompanjoner introducerade sedan Facebook på andra universitet runtom i USA. Facebook gick omedelbart starkt framåt och nådde en miljard användare år 2012.

  Han och frun Priscilla Chan bestämde sig för två år sedan för att skänka 99 procent av sitt aktieinnehav till välgörenhet.

  Mark Zuckerberg har tillgångar på 56 miljarder dollar, enligt Forbes.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Torrecilla/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  4. Amancio Ortega

  Foto: Torrecilla/AP

  Amancio Ortega, född 12 mars 1936, är en spansk affärsman som framförallt är känd för att ha grundat modegiganten Inditex, vars mest kända varumärke är Zara.

  1975 öppnade han sin först Zara-butik med dåvarande frun Rosalía Mera. Den fick namnet Zara eftersom det föredragna namnet Zorba redan var taget.

  Amancio Ortega är känd för att hålla en låg profil. Han låter sig sällan fotograferas och ska enligt rykten vägra bära slips. 2011 meddelade Amancio Ortega att han skulle gå i pension. Han meddelade då att han skulle ge Pablo Isla, Inditex vice-president och vd, uppdraget att ta över företaget.

  Enligt Forbes har Amancio Ortega tillgångar på 71,3 miljarder dollar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Reed Saxon/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  3. Jeff Bezos

  Foto: Reed Saxon/AP

  Jeff Bezos är en amerikansk investerare och är mest känd som grundaren, ordföranden och vd:n för Amazon, som är världens största återförsäljare på nätet. Företaget började med att sälja böcker och har sedan expanderat till att sälja alla möjliga sorters produkter.

  Bezos andra affärsintressen inkluderar rymdfart och tidningar. Han är grundare av Blue Origin som satsar på att ta människor till rymden år 2018. 2013 köpte Bezos tidningen the Washington Post.

  Jeff Bezos har enligt Forbes tillgångar på 72,8 miljarder.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Charles Sykes/AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  2. Warren Buffett

  Foto: Charles Sykes/AP

  Warren Buffett är en amerikansk investerare, affärsmagnat och filantrop. Han är mest känd för att ha startat holdingbolaget Berkshire Hathaway tillsammans med Charlie Munger.

  Buffett är en notabel filantrop. Han har lovat att ge bort 99 procent av sin egendom till filantropiska ändamål, primärt via the Bill and Melinda Gates Foundation. Han är också aktiv i politiska frågor. Han stödde Hillary Clinton under valet i USA 2016 och han har officiellt motsatt sig president Trumps politik, handlingar och uttalanden.

  Under åren har Buffett skänkt cirka 28,5 miljarder kronor till välgörenhet.

  Enligt Forbes har Warren Buffett tillgångar på 75,6 miljarder dollar

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Christophe Ena/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  1. Bill Gates

  Foto: Christophe Ena/AP

  Bill Gates bildade tillsammans med Paul Allen Microsoft – världens mest kända mjukvarubolag. Gates avgick som vd för Microsoft i januari 2000. Han förblev medlem i styrelsen och skapade posten mjukvaruchef åt sig själv. I juni 2006 meddelade Gates att han skulle arbeta deltid för Microsoft och fulltid för the Bill & Melinda Gates Foundation, som är världens största, privata välgörenhetsstiftelse. Bill Gates överförde då sina plikter till Ray Ozzie och Craig Mundie, och tog posten som teknologirådgivare för att understödja den nyligen tillsatta vd:n Satya Nadella.

  Enligt Forbes har Bill Gates tillgångar på 86 miljarder dollar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X