Annons
X
Annons
X

Tony Olsson greps i Grödinge

Grödinge Tony Olsson greps beväpnad när han gömde sig på loftet i ett stall. Det avgörande tipset kom i går morse från en av hästskötarna på Tegelvretens gård. Men redan på torsdagskvällen sågs Tony Olsson i samma område - bland annat av en polis.
Jakten på Tony Olsson, dömd för polismorden i Malexander, slutade i går klockan 09.45 på Tegelvretens gård i Grödinge. Hästgården ligger längs länsväg 225 i det område där de tre övriga rymlingarna tidigare gripits.
Ett tiotal personer hyr platser åt sina hästar på Tegelvretens gård. I går morse befann sig två av dem på där för att se efter sina hästar.

– Det var en av våra besökare som såg att en misstänkt person rörde sig på gården. Då ringde vi polisen, säger Birgitta Andersson som driver gården med sin make.
Hon är lättad efter gripandet.

– Vi har varit extra uppmärksamma de senaste dagarna. Det är skönt att de har tagit honom. Man vet aldrig vad som hade kunnat hända.

Annons
X

När polisens piketstyrka på fem poliser och en hundförare kom till platsen hittade de
Tony Olsson gömd i höet på stallets loft. Han var utmattad och beväpnad med ett pistolliknande vapen.

– Gripandet var tämligen odramatiskt. Samtliga ingripanden har skett utan något våld. De har alla varit mer eller mindre medtagna, säger Lars Byström, polisens insatschef.
Petra Niininen är en av de som har sin häst på gården. Hon bor bara några hundra meter från hästgården. De senaste dagarna har hon undvikit att röra sig utomhus i onödan. Hon hade svårt att tro att det var sant när hon hörde att Tony Olsson hade gripits i stallet.

– Det är helt ofattbart när man tänker på det. En del av mina grannar har varit jättenervösa. Nu kan vi andas ut, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan på torsdagskvällen stod det enligt polisen klart att Tony Olsson, den siste rymlingen på fri fot, befann sig i området runt Grödinge. Vid 21-tiden såg två vittnen - varav en polis - en misstänkt person vid Kagghamra, ett par kilometer från Tegelvretens gård. Båda var - oberoende av varandra - helt säkra på att det var Tony Olsson de hade sett.


  Då blev jag övertygad om att Tony Olsson fanns i omgivningarna och att vi var nära ett gripande, säger Ulf Johansson, jourhavande polischef.
  Tony Olsson rörde sig bort från den iakttagande polismannen och var enligt Ulf Johansson för långt bort för att kunna gripas.
  Spaningarna koncentrerades omgående till Kagghamraområdet. Mycket tyder enligt polisen på att Tony Olsson tillbringade natten på stallets loft.
  En efter en har de fyra rymlingarna från anstalten Hall gripits. Sedan rymlingarnas flyktbil hittades vid Grindsjön i onsdags morse inriktades sökandet efter männen i samma område. Senare samma dag, klockan 17.32, greps Alfred Sansiviero, 35, dömd till elva års fängelse för grovt rån, under en gran i närheten av flyktbilen.
  På torsdagen klockan 09.58 greps Mahmoud Amaya, 29, dömd till tre års fängelse för bland annat rån och misshandel, vid en busshållplats i närheten av Kagghamra. Bara timmar senare, klockan 13.53, greps Daniel Maiorana, 27, dömd till fyra års fängelse för bland annat rån, under en
  bro hundra meter därifrån.

  – Vi kom igång tidigt med stora resurser. Uthållighet och systematik har präglat vårt arbete. Jag är jättenöjd med vår insats, säger Ulf Johansson.

  Enligt Lars Byström har spaningen i stort sett grundats på antaganden.

  – Det kom in väldigt få tips om rymlingarna. Det bidrog till att vi trodde att de var kvar i området. Generellt har vi legat rätt i våra antaganden, säger han.

  Carl Hjelm

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X