Annons
X
Annons
X

”Tony Hayward försöker få sig själv sparkad”

Han är USA:s mest hatade man, medierna gör listor över dumma uttalanden och mitt i krisen drog han på kappsegling. Att Tony Hayward nu tar ett steg tillbaka i oljekatastrofen var nödvändigt för att undivka en PR-mässig katastrof, enligt analytiker.

Andra menar att han gör allt för att få sig själv sparkad.

Tidigare i veckan spekulerades det kring att BP:s koncernchef Tony Hayward – och den svenske ordföranden Carl-Henric Svanberg, var på väg att sparkas. På Wallstreet Journals sajt Market listade analytiker en rad anledningar till varför Tony Hayward nu gör allt för att få sparken.

Gudmund Halle Isfeldt, oljeanalytiker på den norska banken DNB Nor, tycker inte att det är ett scenarie som ligger nära. Däremot var det nödvändigt att flytta bort Tony Hayward från det dagliga arbetet i Mexikanska Gulfen – för att undvika en PR-mässig katastrof.

Dessutom behövs en amerikan som ansiktet utåt för arbetet i golfen.

Annons
X

– Tony Hayward har inte fungerat så bra som ansiktet utåt under katastrofen, inte heller Carl-Henric Svanberg har lyckats i PR-sammanhang, säger Gudmund Halle Isfeldt.

Tony Haywards missar har varit många, från att länge ha tonat ned allvaret i olyckan, till det senaste beslutet att lämna olycksplatsen för att segla tillsammans med sonen.

– Människor och politiker är rasande för det i USA. Det är ju synd att både styrelseordföranden och toppchefen drar iväg på segeltur när något händer, säger Gudmund Halle Isfeldt.

Handlingen var ytterligare ett tecken på att det är bättre att flytta fokus från Tony Hayward.

– Det var en megadålig signal att ge under en kris. Jag känner inte till hans fritidsintressen, men pr-mässigt var det helt åt skogen.

På sajten Market.com resonerar analytikern kring varför det är bättre för Tony Hayward att få sparken. Enligt analytikern, som studerat Haywards anställningsavtal, finns det inte många ekonomiska incitament för BP-chefen att vara kvar.

– Varför skulle en intelligent man (Tony Hayward har en doktorsexamen och har arbetat 28 år på BP) göra något så idiotiskt som att ta ledigt för att sticka ut och segla? frågar sig analytikern och fortsätter: det finns bara en slutsats. Han försöker få sparken.

Om Hayward sparkas av styrelsen så får han en kompensation på minst 1,5 miljoner dollar, motsvarande knappt 12 miljoner kronor. Minst. Men med erfarenhet från brittiska styrelserum blir det ofta mer när de är inkompetenta och hatas av alla, konstaterar analytikern.

Och om Hayward fortsätter? De 300 000 aktieoptioner som Hayward har i bolaget har blivit snudd på värdelösa i och med den rasande aktiekursen.

Huvuddelen av Haywards pengar skulle ändå kommit från bonusar - med målet att ha en starkare kursutveckling än konkurrenterna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X