Annons
X
Annons
X

Tony Gustavsson ny tränare i Hammaraby

När Tony Gustavsson mötte Hammarby i maj 2003 fick han rött kort. Sex år tidigare provspelade han för klubben men ratades till förmån för Kennedy Bakircioglü. Den här gången hoppas Hammarbys nye chefstränare på en mer positiv upplevelse.

Nu är det officiellt att Tony Gustavsson, som är Degerforstränare till och med månadsskiftet, tar över tyglarna i Hammarby från den 6 november. Den första kontakten mellan parterna togs redan i augusti men först i går klockan tolv skrev han under treårskontraktet. Gustavsson blir den förste allsvenske ledaren med en akademisk fotbollstränarutbildning och tar över Magnus Haglunds roll som ligans yngste tränare med sina 33 år.

Vad hade du för relation till Hammarby sedan tidigare?

– De ratade mig efter provspel i november 1997, haha. Det var samma match som Kennedy (Bakircioglü) provspelade. Jag förstår i och för sig varför de valde honom framför mig.

Annons
X

När du mötte Hammarby senast så blev du utvisad - berätta om det!

– Hur fan vet du det? Men det stämmer. Vi gick vidare i Svenska cupen när jag var spelande tränare i Ytterhogdal 2003. Det var Dede som sparkades ner två gånger utav mig. Vi gjorde en riktigt bra match i en timme, låg under med ett mål. Men sen rasade vi ihop på slutet och förlorade med 5-0.

Varför tog du det här jobbet?

– Jag har alltid gillat utmaningar och är en enorm tävlingsmänniska. Jag är väl medveten om att det kommer att höjas kritiska röster när man presentera en ung oetablerad tränare men jag skulle inte ta tagit det här jobbet om jag inte känt sig redo för det. Har man en stabil grund att stå på, integritet som ledare som gör att man inte blir alltför påverkad av åsikter utifrån så tror jag att man kan klara av ett sånt här jobb. Jag har en djup och bred kunskapsbank och en tydlig värdegrund om vad jag står för människosyn och ledarskap.

Är du rädd för att inte få den naturliga respekten hos spelartruppen när du är ung och oerfaren?

– Jag är inte intresserad av att få den typen av respekt. Jag vill ha respekt för den jag är och för de kunskaper jag har i mitt yrkesutövande. Den får man inte över en dag men jag är beredd att jobba under en tid för att förtjäna den.

Hur är du som ledare?

– Jag är positiv i grunden och ser människan mer för vad han/hon kan bli än för vad han/hon är, jag delegerar stort ansvar redan från början. Det innebär inte att man inte är tydlig i vad man kräver och inte är tydlig i besluten.

– Spelarna kommer få reda på vad jag kräver och vad som gäller men inom den ramen så kommer det finnas ett stort utrymme för frihet och eget ansvar.
Tillsammans med dem tar jag fram ett informellt kontrakt, gemensamma värdegrunder som vi ska jobba efter, och är man inte beredd att förhålla sig efter dem så får man inte vara med. Där är jag kompromisslös.
– Synen kan lätt bli ”en ung tränare som är för snäll och kommer bli uppäten”. Jag är inte ett dugg rädd för att bli uppäten för innan jag blir det så kommer den spelaren som försöker äta upp mig inte vara med längre.

Är du bra på att jobba med människor?
– Jag gillar att jobba med människor. Jag gillar att jobba nära. Det som har värmt mest under perioden med Degerfors är relationen med spelarna. Jag fick ett meddelande sent i går kväll av en av spelarna som är det bästa minnet jag kommer ta med mig från perioden i Degerfors. Min personliga målsättning som ledare är att den dag jag ligger på hemmet och inte kan jobba längre så ska åtminstone tio av alla spelare jag haft under åren komma och besöka mig.

Hur skiljer sig ditt sätt att leda en grupp från Anders sätt?
– Det skiljer sig en hel del. Inget är rätt och inget är fel, utan det är fråga om vilken ledarstil klubben vill ha beroende på vad man vill göra under en viss period. Hammarby vill nu ha en ledare som ser till att lyfta hela organisationen, som får med alla på resan, som implementerar en gemensam värdegrund utifrån en affärsplan man tagit fram och som sen jobbar väldigt mycket med ett delegerande ansvar. Det är min uppgift att värdera vad som kan delegeras.

Fotbollsmässigt tar du vid det som Anders har börjat?
– Ja, Anders har lyckats bygga en väldigt tydlig, effektiv och bra spelidé. Hammarby är kanske ett av Sveriges passningsskickligaste lag i konkurrens med Elfsborg. Det ska vi jobba vidare med. Men jag måste få sätta min prägel på laget. Det som skiljer Anders och mig är våra personligheter och vårt ledarskap. Fotbollsfilosofin och sättet att spela fotboll är oerhört lika.

Hur involverad är du nu i situationen med spelarkontrakten?
– Jag har inte kunnat vara med tidigare men jag vill självklart vara med så tidigt som möjligt vara med och påverka den processen. Det handlar inte bara om att värdera spelare i en match – det har jag gjort mycket på sistone – utan att lära känna dem i omklädningsrummet, vid sidan av plan, deras karaktärer. För mig handlar det inte bara om fotbollskvalitéer utan om vad man har här inne (han pekar på huvudet) och där har Lasse (Eriksson) och Tom (Åhlund) bättre insikt än jag och måste få mer att säga till om. Så fort jag kommer hit så kommer jag försöka lägga det pusslet.

– Däremot fotbollskvalitetsmässigt så ser jag ju redan nu väldigt tydligt vad som behövs fyllas upp med. Men det beror också på vilka som skriver på utav de kontrakt som går ut. Vi vet att det är tunt anfallsmässigt på forwardsidan. Där gäller det att få in ett antal spelartyper som i dag inte finns. Snabbhet är en sak som måste få in, och då menar jag riktig snabbhet.
Kanske också lite storlek för att kunna ha möjlighet att förändra när matchbilden kräver.

Hur ser du på skadeläget som har varit?
– Det är ett jättebekymmer och jag är övertygad om att alla inblandade har gjort sitt bästa för att det inte ska bli skador. Vissa skador kan man inte rå för, det är fotbollen som den är. Sen finns det en skadesituation när det gäller ljumskskador och annat som man bör analysera efter säsongen. Kan det ha att göra med felaktig belastning eller spelarens brist på egenansvar att lyssna på kroppen i och med den kravbild som finns på att man ska prestera.
Det finns många faktorer att ta hänsyn till men man måste ställa sig frågan varför skadefrekvensen har varit på hög i år. Vi måste definitivt jobba med att få en minskad skadesekvens till 2007.

Kommer ni ta in någon ny fystränare?
– Jag vill sätta mig in i hur de har jobbat först. Helt klart är fysen ett område som jag brinner för och som är oerhört viktigt. Tittar man på Hammarbys sätt att vilja sela fotboll, snabbt passningsspel och en rörlig anfallsfotboll – så är det två ingredienser som är nycklar. Snabbhet är en det kan du få genom att köpa in snabba spelare, och förädla det, men det andra är uthålligheten. Det krävs en enorm rörlighet och spelbarhet utan boll för att kunna spela den fotboll som Hammarby vill spela, då gäller det att vi är fysiskt rustade för att göra det. Jag vill gå in och gör lite fystester när jag kommer in och se vilken nivå de står på. Jag vill se hur man har jobbat, vem har ansvarat för vad, och sen ta ett beslut om vem som ska ansvara för det hädanefter.

Hur kommer din prägel att märkas på Hammarby?

– Jag hoppas att mitt engagemang och min vinnarinstinkt smittar av sig.
Fotbollsmässigt är Hammarby ett välutvecklat lag. Det gäller det för mig att förädla och behålla den kvalitet som finns men jag vill utveckla individen här inne (han pekar på huvudet) och därigenom kunna få han/henne att prestera bättre på planen. Att skapa en vinnarkultur är ett av de områden som faktiskt går att utveckla i Hammarby - ja, inte bara i laget utan i hela klubben.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X