Annons

Anna Victoria Hallberg:Toni Morrison stöpte om de svartas Amerika

Toni Morrison på ett fotografi från 1981.
Toni Morrison på ett fotografi från 1981. Foto: TT

Den amerikanska drömmen om frihet byggdes med slaveriet och barbariet som hävstång. Denna insikt är central i Toni Morrisons författarskap, vars utgångspunkt är de svartas Amerika och där läsaren alltid förvandlas till vittne.

Under strecket
Publicerad

Toni Morrison tar emot 1983 års Nobelpriset i litteratur.

Foto: APBild 1 av 2

Toni Morrison (1931–2019).

Foto: Guillermo Arias/APBild 2 av 2

”Vi dör. Det skulle kunna vara meningen med livet.” Orden är författaren Toni Morrisons, och det är bara timmar sedan världen fick veta att hon avlidit. 

Toni Morrison (född 1931, i det amerikanska stålbältets Ohio) var en av samtidens stora. Prisad, hyllad, läst och en betydelsefull förebild för många svarta amerikaner i det av etnicitet polariserade USA. Hon var samtidigt gåtfull och tillgänglig, både som person och författare. När hon talade – med mörk, lugn, distinkt stämma – lyssnade man, eftersom det var så tydligt att hennes närvaro i själva världen berörde och bar mening. När hon skrev var det som om orden, läsandet, fick en delvis ny rytm. Romanerna är ofta musikaliska, men det är mer än så: orden hörs på pappret, med förnimmelser av ljud, föremål, dofter, väderomslag, rörelser. 

Annons
Annons
Annons