Annons

Anna Victoria Hallberg:Toni Morrison stöpte om de svartas Amerika

Toni Morrison på ett fotografi från 1981.
Toni Morrison på ett fotografi från 1981. Foto: TT

Den amerikanska drömmen om frihet byggdes med slaveriet och barbariet som hävstång. Denna insikt är central i Toni Morrisons författarskap, vars utgångspunkt är de svartas Amerika och där läsaren alltid förvandlas till vittne.

Publicerad

”Vi dör. Det skulle kunna vara meningen med livet.” Orden är författaren Toni Morrisons, och det är bara timmar sedan världen fick veta att hon avlidit. 

Toni Morrison (född 1931, i det amerikanska stålbältets Ohio) var en av samtidens stora. Prisad, hyllad, läst och en betydelsefull förebild för många svarta amerikaner i det av etnicitet polariserade USA. Hon var samtidigt gåtfull och tillgänglig, både som person och författare. När hon talade – med mörk, lugn, distinkt stämma – lyssnade man, eftersom det var så tydligt att hennes närvaro i själva världen berörde och bar mening. När hon skrev var det som om orden, läsandet, fick en delvis ny rytm. Romanerna är ofta musikaliska, men det är mer än så: orden hörs på pappret, med förnimmelser av ljud, föremål, dofter, väderomslag, rörelser. 

Toni Morrison tar emot 1983 års Nobelpriset i litteratur.

Foto: AP Bild 1 av 2

Toni Morrison (1931–2019).

Foto: Guillermo Arias/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons