Annons

Stridsberg: Morrison lärde mig skriva romaner

Toni Morrison har betytt mycket för författaren och den tidigare akademiledamoten Sara Stridsbergs eget författarskap. Arkivbilder.
Toni Morrison har betytt mycket för författaren och den tidigare akademiledamoten Sara Stridsbergs eget författarskap. Arkivbilder. Foto: Guillermo Arias/AP/TT, Jessica Gow/TT

Författaren Toni Morrison har gjort ett stort avtryck inom litteraturvärlden. Före detta akademiledamoten Sara Stridsberg säger att Morrison betytt mycket för hennes eget författarskap.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

"Toni Morrison var en av dem som lärde mig att skriva romaner, jag hade en känsla av att hon, när hon skrev, lät människorna i sina böcker rusa över henne, nästan springa ner henne när de trängde upp ur det ingentingland de kom ifrån. En känsla av att hon som författare helt underkastade sig dessa röster och erfarenheter som ropade ur historiens mörker. Det var gestalter man aldrig glömde sedan, aldrig slutade älska," skriver Stridsberg i en kommentar till TT.

Sara Stridsberg höll förra året ett tal om Morrisons författarskap på Dramaten under en hyllningskväll till de kvinnliga Nobelpristagarna genom tiderna.

Annons
Annons
Annons