Annons

Tonfisk med shiitake, sparris och vårlök

En mör tonfisk med primörer är verkligen snabbmat på grillen. Välj gärna på gulfenad eller vit tonfisk från Stilla havet.

Under strecket
Publicerad

Recept: Reuben Riffin

Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Recept: Reuben Riffin

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Recept: Reuben Riffin
Recept: Reuben Riffin

2-4 portioner

Ingredienser

400g färsk tonfisk

½ tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

½ tsk matolja

½ dl ostronsås

1 knippe sparris

2 vårlökar

4 shiitakesvampar

1 gul lök

1 hel vitlök

Så gör du

Grilla gul lök och vitlök på medelhög värme tills ytan är svart och insidan är mjuk.

Putsa vårlöken i båda ändar och ta bort den nedersta, träiga, biten på sparrisen.

Grilla sparris, vårlök och svamp på medelhög värme till dem är mjuka och har fina grillmärken.

Salta och peppra tonfisken, pensla ytan med matolja

Grilla fisken på hög värme i fyra till sex minuter och pensla regelbundet med ostronsås.

Skär tonfisken i stora bitar och blanda med grönsakerna. Dela de sotade lökarna på mitten.

Tre matchande drycker

Pelle Stridhs val

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Landsort Lagervin.svd.se

Nr 1466, 29,40 kr
Delikata smaker som de från grillad tonfisk och sparris blir perfekt matchade med denna underbara lager. Med ostronsås, shitake och vårlök bildas en harmoni i hela anrättningen där ölet elegant plockar upp och balanserar de olika delarna. 1 + 1 = 3 helt enkelt.

Maria Collsiöös val

Château Lespault-Martillac vin.svd.se

nr 95256, 250 kr
Fyllig, krispigt grön och fruktig, vit bordeaux, smakar gott till den köttiga tonfisken där mineraltonerna går fint ihop med ostronsåsen. Sparrisen matchas av vinets gröna toner som kommer från druvan sauvignon blanc. Sémillondruvan och ekfatlagringen tillför fetma och fyllighet i vinet.

Linda Stensens val

Annons
Annons
Morgon Côte du Py — SvD Vin & Matvin.svd.se

Nr 73840, 169 kr
Marcel Joubert arbetar hårt för att återspegla jordmånen så mycket som möjligt i sina viner. Han arbetar efter ekologiska principer men certifierade sig först med årgång 2012. Mjuk, inbjudande och drickvänlig, uppfylld av vildhallon, torkade kryddor och mineral. Perfekt till smakrika fiskrätter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev — SvD Vin & Matvin.svd.se

Med nyhetsbrevet får du ny inspiration till ditt vinköp och får ta del av den senaste tipsen före alla andra. Registrera dig här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons