Annons
X
Annons
X

”Tondövt och okänsligt” – Wahlroos utspel irriterar

Finansförbundet reagerar starkt på hur Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos försvarar köpet av en lyxlägenhet till bankens vd Christian Clausen. – Det är tondövt, okänsligt och dålig tajming, säger förbundets informationschef Leif Karlsson. Enligt facket har Björn Wahlroos också infört ett nytt tonläge i Nordea, med diktat i stället för dialog.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos slog igår tillbaka efter kritiken mot inköpet av en lägenhet för 22,5 miljoner kronor till bankens vd Christian Clausen. ”Människor behöver faktiskt bo”, sade Wahlroos till SVT.

– Han förnekar sig inte. Det här är bara ytterligare ett exempel på det som många pekar på, tondövheten inför både kunder och anställda. Björn Wahlroos brukar vara tämligen frispråkig och han har varit det på ett sätt som vi inte är vana vid i bankbranschen, säger Leif Karlsson på Finansförbundet.

Björn Wahlroos avfärdade frågan om bankens vd inte har en tillräckligt hög lön för att kunna skaffa en bostad själv med att säga: ”Jag skulle gärna höja hans lön så att han kan köpa fler lägenheter i Stockholm om han så vill”.

Annons
X

– Det känns arrogant. Jag tror inte det är bara jag som tycker att vd har en så väl tilltagen lön att han kan skaffa sig en lägenhet själv. Och har han behov av fler så kan han nog köpa dem också, säger Leif Karlsson.

Just nu pågår förhandlingar om stora neddragningar på Nordea, påpekar han.

– Det här blir lite märkligt i samma veva som 2 000 personer ska bort från banken. Det är det jag menar med tondövheten, okänsligheten och dålig tajming.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur reagerar medlemmarna?

  – De är irriterade och förbannade. De sitter ju mitt i smeten. Dels är de oroliga för sina jobb framöver, dels får de ta emot skit från kunderna. Kunderna är helt klart irriterade och det är våra medlemmar som sitter i kundkontakterna som får ta emot kritiken.

  Med Björn Wahlroos har tonläget mellan bankens ledning och personalen förändrats, anser facket.

  – Det är mindre dialog, det är det ingen tvekan om. Det är mera diktat, säger Leif Karlsson.

  Neddragningar på bankerna har tidigare haft frivilliga lösningar som en utgångspunkt. Uppsägningar har förekommit, men då kopplats till erbjudande om utbildning och andra program för att hjälpa de uppsagda vidare till nya jobb, understryker Leif Karlsson.

  – Det här är ett helt nytt tonläge, som vi inte är vana vid. Genom åren har det genomförts personalneddragningar av den här storleken och även större. Men det har aldrig tidigare hänt att vi har fått ett färdigt förslag på bordet och beskedet att det mer eller mindre handlar om att ”take it or leave it”.

  Han tror att förhandlingarna kommer att ta lång tid.

  – Det bör de göra, om man ska komma fram till den typen av lösningar som vi anser att det ska vara med naturliga avgångar och frivillighet.

  ANALYS
  Vilda västern i Wahlroos Nordea

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X