”Tondöva argument mot dödshjälp”

Foto: Britta Pedersen/DPA/TT

Det är hög tid att utreda frågan om friheten att bestämma själv om livets slut, skriver Anna Rundcrantz i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vem skall vittna om döendes plågor om inte de som varit vittnen – de anhöriga? Jag och mina nära genomlevde min pappa Hans fasansfulla sista tid i livet som något som måste ges mycket mera uppmärksamhet, eftersom det avspeglar många anhörigas erfarenhet.

Min artikel i SvD den 11/11, Vem har rätt att bestämma över ditt livs slut?, har rönt stor uppmärksamhet. Jag kunde inte drömma om den respons som kommit i form av mejl, telefonsamtal och via kommentarsfältet i SvD. Det är fantastiskt att känna stort stöd i frågan, men samtidigt beklämmande hur många liknande historier om svåra livs slut det finns. Jag skrev att i en svensk modell bör gruppen patienter som kan komma i fråga för frivillig dödshjälp tydligt avgränsas till dem som har en obotlig sjukdom, en kort tid kvar att leva, som inte lider av depression och är beslutskapabla. Detta budskap förstår de flesta, men två skriftliga repliker har totalt missat syftet med min artikel.

Annons
Annons
Annons