Annons
X
Annons
X

Tonårstjejer använder värktabletter mot allt

I HANDVÄSKAN Nästan var sjätte tonårstjej i Stockholm äter receptfria värktabletter som Alvedon – dagligen – ­eller flera gånger i veckan, visar SvD:s enkät. Flickorna tar tabletter mot huvudvärk och menssmärtor – men även mot stress, sömnbrist och övervikt.

Nästan var sjätte tonårstjej i Stockholm äter receptfria värktabletter som Alvedon – dagligen ­eller flera gånger i veckan, visar SvD:s enkät.
Nästan var sjätte tonårstjej i Stockholm äter receptfria värktabletter som Alvedon – dagligen ­eller flera gånger i veckan, visar SvD:s enkät. Foto: YVONNE ÅSELL

”Kan jag få en Alvedon?”

Med jämna mellanrum tittar elever in hos skolsköterskan på Norra Reals gymnasium i Stockholm.

– Så här ser det ut. En vanlig dag är det kanske 5–6 stycken som ber om huvudvärkstabletter, ibland mer, ibland mindre, säger skolsköterskan Annika Allbrand.

Annons
X

Det är mest unga tjejer som kommer förbi och även det är typiskt, berättar kollegan Carina de Vendel. Tjejerna lever ofta liv med höga krav och förväntningar som är svåra att bära:

– De ska hinna med att vara snygga, hinna träna, hinna festa, de ska vara uppkopplade hela tiden och dessutom ska de ha MVG i alla ämnen. Många på vår skola har högpresterande föräldrar som förväntar sig att det ska gå bra för barnen och att de ska bita ihop. Men förr eller senare rasar det, säger hon.

I november, ett år efter att livsmedelsbutiker, kiosker och bensinmackar börjat sälja receptfria värktabletter, gjorde SvD en enkät bland 1040 slumpmässigt utvalda tonårstjejer och -killar, 14–16 år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Drygt 15 procent av tjejerna i den anonyma enkäten svarar att de äter receptfria värktabletter dagligen eller flera gånger i veckan. Motsvarande siffra för killarna är drygt 9 procent. Var tionde tonåring i enkäten tar aldrig tabletter.

  • På frågan om när de tar receptfria värktabletter svarar en majoritet att de gör det vid huvudvärk, följt av mensvärk eller andra smärtor. Men bland svaren finns även gott om exempel på medicinering för helt andra problem: ”När jag är på dåligt humör eller ledsen”, ”Vid sömnproblem” och ”övervikt”.

  • Alvedon är den absolut vanligaste tabletten, därefter kommer Ipren och Panodil.

  Inge Axelsson, docent och överläkare i barn- och ungdomsmedicin vid Mittuniversitetet, reagerar på svaren men är egentligen inte förvånad:

  –Enkätsvaren stämmer med min egen uppfattning: att Alvedon blivit en komforttablett som tas mot alla möjliga åkommor som den inte är avsedd för. Det är okej att tillfälligt ta den ordinerade dosen av receptfria värktabletter för att dämpa smärta, men absolut olämpligt att äta kontinuerligt eftersom det kan ge biverkningar, säger han.

  Kända biverkningar av överdosering eller långvarigt bruk är bland annat allergiska besvär och kronisk huvudvärk, men även leverskada och nedsatt njurfunktion kan förekomma.

  I många hälsoenkäter som görs bland elever runt om i landet ställs frågan om huvudvärk, ett problem som många – framför allt tjejer – lider av. Mer sällan och än så länge bara på enskilda skolor ställs regelbundet frågor om värktabletter. Men skolpersonal som SvD talat med vittnar om elever som äter värktabletter ofta, många gånger alldeles för ofta.

  Susanne Lingefjärd
  Hedqvist, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor med Angeredsgymnasiet i Göteborg som arbetsplats, säger att hennes kolleger runt om i landet numera är uppmärksamma på att läkemedelskonsumtionen blivit en ond cirkel:

  –Rent konkret kan det handla om en flicka som har huvudvärk och som tar Alvedon eller Panodil. Men hon tar det så ofta att värken blivit en biverkning av självmedicineringen.

  I korridorerna på Norra Real blir 16-åriga Fanny Kypengren överraskad när hon hör om resultatet i SvD:s enkät – överraskad över att det inte är fler än 15 procent som tar värktabletter varje vecka eller dagligen. Hon ser att flera i skolan tar tabletter varje dag, berättar hon.

  Hon och hennes kompisar på skolan känner igen mönstret: många tar en Alvedon inte bara för huvudvärk eller menssmärtor utan för mycket annat. Lite som en vana. Och tjejer, säger de, stressar mer och har oftare ont än killarna.

  –Det blir en lätt lösning, att bara gå ner till sköterskan så försvinner det onda, säger Julia Mårtensson.

  De flesta har värktabletter i väskan och man ger varandra om någon frågar, säger de. Tabletterna är liksom en del av mångas vardag och att ta receptfria läkemedel anses inte lika allvarligt som när läkaren skriver ut recept.

  Flera av eleverna har vänner som blivit beroende, de känner också till att unga överdoserat värktabletter. Linn Holm tror att fler tar tabletter när det säljs i mataffären.

  – De flesta tänker nog att det man kan handla på Ica kan inte vara farligt, säger Sara Turković som själv är restriktiv.

  Då och då händer det att pressen och stressen blir för stor. SvD berättade i går hur receptfria värktabletter har blivit den vanligaste metoden som tonårsflickor använder vid självmordsförsök och även i vår enkät kommer saken upp:

  ”Tog en överdos en gång så jag får inte ta tabletter mer”, skriver en 15-årig tjej.

  Inne på sköterskemottagningen berättar Annika Allbrand och Carina de Vendel att även de har erfarenhet av elever som försökt ta livet av sig med hjälp av värktabletter. Ett bidragande problem är att många unga tjejer äter dåligt för att hålla vikten och pluggar på nätterna för att hinna med både läxor och allt annat. Ätstörningar är mycket vanliga.

  Annika Allbrand tror att eleverna har allt sämre tålamod med att må dåligt:

  –De vill att smärtan ska bort fort. De ska fungera till 100 procent och inte vara begränsade. Men om vi frågar om de druckit ett glas vatten eller ätit lunch så ruskar de på huvudet, säger hon.

  –Vi försöker gå till botten med orsakerna och satsa på den förebyggande vården och nyttan av att äta och sova bra. Om man blir sjuk så är den bästa boten att vila så att kroppen hinner återhämta sig – inte att ta ett piller som bara dämpar symtomen.

  Annons
  Annons
  X

  Nästan var sjätte tonårstjej i Stockholm äter receptfria värktabletter som Alvedon – dagligen ­eller flera gånger i veckan, visar SvD:s enkät.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 3

  Flera av eleverna på Norra Real i Stockholm har vänner som blivit beroende, de känner också till att unga överdoserat värktabletter. Linn Holm (tv) tror att fler tar tabletter när det säljs i mataffären. Här med Liz Holmquist och Sara Turkovic, även de elever på Norra Real.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 3

  Fanny Kypengren (tv) blir överraskad när hon hör om resultatet i SvD:s enkät – överraskad över att det inte är fler än 15 procent som tar värktabletter varje vecka eller dagligen. Hon ser att flera i skolan tar tabletter varje dag. Th Amanda Zetterlund.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X