Annons

EuphoriaTonårsmelodrama utmanar god smak

HBO-serien ”Euphoria” kretsar kring Rue Bennett, spelad av Zendaya.
HBO-serien ”Euphoria” kretsar kring Rue Bennett, spelad av Zendaya. Foto: HBO Nordic

Sex, droger och sociala medier präglar ungdomarnas värld i nya tv-serien ”Euphoria”. Den är i varje avseende tonårigt attitydig – men under trots och poser finns en rörande sårbarhet.

Under strecket
Publicerad

Hunter Schafer som Jules i ”Euphoria”.

Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

Harmoni är kanske inte det ord som främst kännetecknar Sam Levinsons spretiga tonårsmelodrama ”Euphoria” på HBO, men det hindrar ju inte att form och innehåll harmonierar med varandra på ett sätt som verkar vara gediget genomtänkt. Serien är i varje avseende tonårigt attitydig och aggressiv: den vill gärna utmana anständighet och god smak, främst med en myckenhet av nakenhet – ni lär aldrig ha sett fler penisar per tidsenhet i bild än här. Men under trots och poser finns inte sällan en rörande sårbarhet och en inte obetydlig charm.

Det handlar i första hand om diverse strategier för att navigera i en ungdomskultur dominerad av sex, droger och sociala medier. I andra hand handlar det om hur en vuxenvärld präglad av förblindad självupptagenhet och – i vissa fall – djupgående psykiska störningar lämnar sina små utan uppsyn och stöd.

Annons
Annons
Annons