Annons
X
Annons
X

Tomt bakom avgående Nordström i Kommunal

Kommunals förtroendekris är också en ledarskapskris. Det finns just nu inte några givna kandidater för att ta över ordförandeklubban i maj och många medlemmar kräver att hela ledningen byts ut.

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Tomas Oneborg

Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade i onsdags att hon tänker lämna sitt uppdrag i samband med förbundets kongress i maj.

Anledningen till att hon sitter kvar är att hon vill ta tag i det förändringsarbete som lanserades under en presskonferens i onsdags.
Bland annat handlar det om en policygenomgång när det gäller resor, alkohol och representation.

**Samtidigt kräver **många medlemmar hennes omedelbara avgång. Kommunalarnas ilska på sociala medier är stor och en del hävdar att hela ledningen måste gå för att förtroendet ska kunna återupprättas.

Annons
X

Hela ledningen ska bort. Man måste börja om från början, sade en busschaufför som ville vara anonym till SvD Näringsliv.

Hon funderar själv på att begära utträde ur förbundet, något som cirka 10 000 medlemmar redan gjort.

Kommunals kassör och tredje vice ordförande, Anders Bergström, avgick efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet. . Veckan därpå meddelade Annelie Nordström att hon också tänker avgå.

”Det här räcker inte för Kommunals medlemmar”

Initierade källor som SvD Näringsliv har talat med säger att det blir svårt för förste vice ordföranden Per Holmström och andra vice ordföranden och avtalssekreteraren Lenita Granlund att sitta kvar i ledningen och att de förmodligen kommer att tvingas att lämna sina platser till förfogande i samband med nästa kongress.

Det är osannolikt att någon av dem kan tänkas bli aktuell för ordförandeposten. Det innebär att det blir tomt bakom ordföranden Annelie Nordström.

**Kommunals valberedning **har ett brant uppförsbacke framför sig när det gäller att vaska fram en lämplig ordförandekandidat.

Lena Byström, som är sammankallande i valberedningen, säger till SvD Näringsliv att valberedningens arbete utgår från ordinarie arbetsplan och att kassörens och ordförandens avhopp inte påverkar processen.

– Vi kommer skicka ut underlag till kongressombuden i månadsskiftet januari–februari. Valberedningen kommer att lämna förslag till kongressen utifrån de nomineringar som kommer in, säger hon.

Annons
Annons
X

Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X