Annons
X
Annons
X

Tommy Möller: Stärkt personval motverkar mygel

Ge personvalet större betydelse. Det minskar möjligheten att ”manipulera” vallistorna, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Fusk och mygel i partiernas nomineringsprocess till de olika vallistorna skulle motverkas av att ge personvalet större betydelse. Det är Tommy Möllers, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, recept.

– Den logiska slutsatsen av det pekar på att man i ännu högre grad bygger ut personvalssystemet för att frånta de här små klickarna i partierna den stora makt de har i nomineringsprocessen.

Tommy Möller menar att det är svårare att manipulera en större grupp av väljare än en mindre grupp av partimedlemmar. Han menar att det svenska valsystemet, som det ser ut i dag, ger makt till få personer att i praktiken avgöra vilka som till exempel ska sitta riksdagen.

Annons
X

– Det är ungefär en procent av partiernas väljare i valkretsarna som avgör listsammansättningen. Det är en sak att manipulera den här procenten, men det är en helt annan sak att manipulera alla väljare.

Han tror att avslöjandena om det eventulla nomineringsfusket inom Moderaterna i Stockholm på kort sikt påverkar opinionstalen för partiet.

– I det korta perspektivet är jag helt övertygad om att det påverkar negativt. Sedan beror det ju på hur man sköter det, konstaterar han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tommy Möller är noga med att betona att problemet ”mygel och manipulation” förmodligen finns inom alla partier även om de har olika nomineringsmodeller.

  – Kombinationen av att vi har partiorganisationer där få är med i och att vi fortfarande har ett väldigt particentrerat valsystem gör att det blir en ganska orimlig demokratisk modell, anser Tommy Möller.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X